Как един град в Румъния забрани поп-фолка и скарата на открито

Само след няколко дни влиза в сила и забраната за манеле,форма на поп-фолка. Изпълняван най-вече от музиканти от ромски произход и популярен сред ромите и други общности в неравностойно положение, като сватбарска музика, манеле често е била обект на спор в Румъния, където мнозина досега са искали нейната пълна забрана за пускане по радиа и телевизии. Посвещенията на песни и барбекютата на открито. Община Тимишоара, в Западна Румъния забранява тази форма на поп-фолка да се излъчва публично и да се свири на публични места.

Като втора точка в заповедта под забраната на кмета Николае Робу от управляващата Националнолиберална партияпопадат също така всички улични скари. Заповедта предупреждава за „драстични“ санкции за тези, които не го спазват.

Защитниците на музикалния стил приписват тази враждебност на елитаризма на управляващите, а също така и на скрити (или не дотам скрити) форми на расизъм и ксенофобия. Те също така призовават за равно третиране с други музикални жанрове като хип хоп, регетон или ставащия все по-модерен стил трап.

Защитаващо музиката изявление направиха и от Националния съвет за борба с дискриминацията. „Независимо дали става въпрос за вулгарен език или за силата на звука, трябва да има някаква причина, когато определен тип музика бива забранена. Ако беше Вивалди, проблемът все още ли щеше да е същият?

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.