Ще спрат ли убийствата на жени в Турция?

През 2019-а организацията “Ние ще спрем убийствата на жени” вече е регистрирала 430 убийства от началото на годината. Наред с множество други брутални случаи, турската общественост е шокирана от неотдавнашното убийство на Филиз Текин от Измир, съобщава Дойче Веле. Преди две седмици жената е пребита от алкохолизирания си мъж, тъй като не изглеждала достатъчно поддържана. Извършителят отказал на пострадалата лечение в болница, осем дни по-късно тя починала от раните си

През март 2018 година две министерства – на вътрешните работи и на семейството – се заемат със създаването на механизъм за спешни случаи – мобилното приложение “KADES”. Програмата може да алармира в случай на опасност, например когато жена е подложена на насилие. Тя позволява още чрез GPS да се установи точното местонахождение на застрашеното лице, за да може полицията бързо да стигне дотам.

Както съобщават от вътрешното министерство, за 21 месеца 353 334 души са си инсталирали приложението, а 16 500 души вече са го използвали. “Това, че програмата е била свалена толкова много пъти, показва, че има все повече насилие срещу жени. Те си инсталират приложението от страх”, коментира правозащитничката Ялчънър Симсек.

Групите, защитаващи правата на жените, се надяват, че общественият натиск, породен от случаи като този, ще доведе и до обществена промяна, която да бъде поддържана не само от гражданското общество, а и от политиците.

Турция ратифицира Истанбулската конвенция на Съвета на ЕВропа преди пет години и прие съответния закон за приложението й.  Но на практика правните норми на конвенцията не се прилагат и предвидените мерки за помощ и за защита на жените не са реализирани.

С пускането в действие на “KADES” правителството демонстрира добра воля за предотвратяване на насилието срещу жени, засега липсва политическата воля за трайно разрешаване на проблема. Когато на 25 ноември 2 000 жени се събраха на протест в Истанбул в Международния ден срещу насилието спрямо жени, полицията разпръсна демонстрацията с гумени куршуми и сълзотворен газ.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.