Генералният секретар трябва да задава примера за борбата за човешки права

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, отдавна трябваше да преразгледа отношението си към човешките права, коментира Хюман Райтс Уоч. За щастие, призивът му за действие, отправен на 24.02. в Женева, е ново начало.

Известното неглижиране на човешките права от страна на Гутериш може да е целяло предотвратяването на конфликти с велики сили, като САЩ, Русия, Китай и Саудитска Арабия. Но правозащитните организации и бивши старши представители на ООН го критикуваха, че поведението му е неефективно.

Новата инициатива на генералния секретар предлага някои отлични идеи. Връзката, която той прави между човешките права и последствията от климатичните промени, е изключително важна, а онези, които се борят за защитата на околната среда се намират във все по-голям риск. Защитниците на горите в Бразилия и навсякъде другаде са заплашвани, атакувани и убивани от онези, които търсят печалба от унищожаването на горите. Гутериш е прав да подчертае рисковете, които пораждат новите технологии, независимо дали включват наблюдение от страна на правителството, изкуствен интелект или напълно независими оръжия, наречени „роботи убийци”.

Тестът за всяка инициатива е нейното реализиране. Никой не предполага, че генералният секретар ще направи всичко сам. Но той трябва да води със своя пример.

Това означава публично да разобличи злоупотребяващите с човешки права и да защити жертвите. Нарушенията на човешките права не са като природните бедствия. Те често са планирани и изпълнявани от представители на правителствата или други техни агенти – независимо дали говорим за масовото произволно арестуване на уйгурите в Китай, етническото прочистване на мюсюлманското малцинство в Мианмар, безразборното руско-сирийско бомбардиране на цивилни в Идлиб или насилственото разделяне на деца от родителите им на американската граница.

Никой не казва, че Гутериш трябва да изостави „частната дипломация” с правителствата. Но е добре той отново да наблегне върху публичната дипломация за човешки права на ООН. Защитата на човешките права не би трябвало да е единствена отговорност на върховния комисар Мишел Башле и нейния кабинет. Генералният секретар трябва да е водещият глас на човешките права, не само да действа в сянка.

Генералният секретар Гутериш призова за действия, свързани с човешките права. От него зависи да действа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.