В Аризона отварянето на училищата предизвиква протестно движение

 

В Аризона, САЩ, учителката Стейси Бросиус бе наречена „либерална социалистическа нацистка” и „мрънкяло и оплаквачка” заради водачеството на авто-протести за отлагането на присъственото посещение на училище. Позицията й е, че го прави, за да се спасят животи по време на Пандемията, съобщава Ройтерс.

Вдъхновени от демонстрациите на „Black Lives Matter”, стотици учители от Аризона, като Бросиус, носят червени тениски, които за последно са носили по време на стачката през 2018 г. и обикалят градовете в коли, на които пише: „Дистанционното обучение няма да ни убие, но КОВИД може!”

С „авто-шествия”, които се разпространяват в други силно засегнати от коронавируса слънчеви щати, включително Флорида, от една страна, и с контра-протестиращи, които организират митинги за „отваряне на училищата”, от друга, битката за новата учебна година бързо се превръща в новия повод за протест в САЩ.

В Аризона учителите искат републиканският губернатор Дъг Дюси да отложи началото на присъствената учебна година поне за началото на октомври, след като обичан преподавател умира от Ковид-19, докато води часовете си по време на лятно училище, когато в цялата страна смъртните случаи и тези на хоспитализация спираловидно растат. Учителите твърдят, че на карта е заложена безопасността и здравето на 1.1 милиона ученици и 20 000 учители.

„Не искаме да застрашаваме учениците и, като учител, не желая да ходя на нито едно погребение,” казва Бросиус, 47, която не е готова да върне трите си деца в училище.

Отварянето на училищата се превърна в основен предизборен проблем, след като президентът Доналд Тръмп настоя връщане към присъственото обучение във всички щати, докато демократите настояват дистанционното образование да продължи до спада на случаите на коронавирус.

Аризона бе тежко засегната от вируса това лято, след като седмичните нови случаи се увеличиха от 500 в края на май, до повече от 3000 през юли, когато капацитетът на болничната интензивна грижа според последните данни от Аризонския департамент за обществено здраве стигна почти 90% тази седмица.

С плакати, като „свобода над страха”, аризонските родители искат децата им да имат избора за присъствено училище. Протестът „ОТВАРЯНЕ НА УЧИЛИЩАТА” е насрочен за 30 юли, във Феникс, в подкрепа на наредбата на Дюси присъствените часове да се възстановят след 17 август, след като група областни училища отложиха началото на учебната година за 14 октомври.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.