С обещания за двойно по-голяма минимална заплата, националистите в Полша спечелиха изборите

 

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) спечели  втори мандат на парламентарните избори. Непоклатимата й популярност се дължи в голяма степен на социални програми, включващи 500 злоти (116 евро) месечно за всяко дете в семейството. В предизборната кампания ПиС обещаваше почти двойно по-голяма минимална заплата, ако бъде преизбрана.

Каролина Борчук получава 500 злоти (115 евро) месечно за всяко от трите си деца

След спечелване на изборите десните популисти в Полша  ще се чувстват силни и още по-уверени. Техните врагове са не само либералите, хомосексуалните, но  и Европейският съюз. Ксенофобията е чест лайтмотив. Днес Ярослав Качински все по-често е сравняван с Виктор Орбан. Прокламираното от ПиС „морално обновление“ напомня на настоящия шампион по европейски десен популизъм – унгарския премиер.

Гласуването се проведе на фона на засилваща се политическа поляризация в Полша. Избирателната активност е била над 61 процента.

ПиС представи вота като избор между едно честно общество, което поддържа католическите ценности, и един либерален ред, който насърчава малцина избрани и застрашава семейния живот. Партията е и против това, което нарича „ЛГТБ идеология“.

С изборната победа на „Право и справедливост“ Полша се нарежда сред онези европейски страни, в които крайни десни или леви партии или са на власт, или са важен политически фактор в националната политика.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.