Над 550 от България, Германия, Великобритания, Израел, са подписали Декларацията за оставка на Валери Симеонов

 

Една седмица след стартиране на съпротивата срещу назначението на Валери Симеонов за шеф по етническите и демографски въпроси, подписката за освобождаването му наброява вече 552 човека *. Събирането на поддръжници продължава в национален мащаб.

Отделни ромски активисти,както и водещи организации от неправителствения сектор – Национална коалиция „Интелект“, Сдружение „Интегро“, ЦМДТ „Амалипе“ – Велико Търново, Фондация „С.Е.Г.А“, „Здравето на ромите“ – Сливен, сдружение „Василица“, Инициативен комитет за развитие на Северозапада, Сдружение „Единство“, Европейски център за правата на ромите – Будапеща, Младежки клуб „Рома“-Столипиново, Фондация „Ромска солидарност“ и други, подкрепят Декларацията с искане за незабавна оставка на Валери Симеонов. В подкрепата се включиха сдружение за човешки права „Маргиналия“, представители на БХК,„Междуетническа инициатива“, лидери на ЛГБТ движението. В списъка има учители участвали в десегрегация на образованието  в България, адвокати за човешки права, артисти, писатели. Подписала е и операторката Светла Ганева, една от ярките членове на Националния комитет за помирение.

Към десетките ромски организации се присъединиха преподаватели от СУ, НБУ, Великотърновски университет/ВТУ/. Седем са имената на учени от Института за изследване на населението, историци и демографи от Българската академия на науките. Декларацията се подкрепя и от представители на еврейската общност от България, Израел и Европа. Много студенти пожелаха също да бъдат включени. Пет са имената на учители от Националната гимназия за древни езици и култура. Журналисти от столични медии и онлайн издания  са също измежду подписалите.

14 са личностите, които през години на прехода винаги са участвали в опозиция на неадекватните решения на властта: Румен Аврамов, Ивайло Дичев, Красен Станчев, Александър Везенков, Антоний Тодоров, Анна Кръстева, Петя Кабакчиева, Деян Кюранов, Лилияна Деянова,Михаил Иванов, Майя Грекова, Антонина Желязкова, Евгения Иванова, Еми Барух, Лиляна Александриева, Марин Бодаков.

Декларацията  е подготвена за изпращане до Европейския парламент, както и до релевантните правозащитни структури.

*/https://www.marginalia.bg/novini/osvobodete-nezabavno-valeri-simeonov-kato-predsedatel-na-nsseiv-osvobodete-go-i-ot-pozitsiyata-mu-na-vitsepremier-po-demografskite-vaprosi/

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.