56-годишната афроамериканка с индийски корени Камала Харис стана първата жена вицепрезидент в историята на САЩ

Споделете статията:

Камала Харис стана първата жена на Америка, първата чернокожа и първият новоизбран вицепрезидент  от Южна Азия, представлява ново лице на политическата власт след избори и за това кой притежава властта и как я използва, така определи снощи събитието  CNN.

Историческата победа на сенатора от Калифорния също представлява милионите жени в демографията – често пренебрегвани, исторически по-слабо представени и систематично игнорирани, които сега са получатели на тази нова сила за първи път в историята на страната с над 200 години .

Победата на Харис и Байдън стана факт след продължително преброяване на гласовете, отразяващо дълбоко разделен електорат. Тази победа символизира края на ерата на Тръмп провокирала социални проблеми, включително надмощие на белите. По-специално триумфът на Харис бележи нов връх в нейната кариера на последователно преодоляване на бариери – от окръжен прокурор на Сан Франциско до главен щатски прокурор на Калифорния и до втората по рода си чернокожа жена сенатор на САЩ.Освен това тя внесе в Сената законопроект, чрез който семействата с по-ниски доходи да получават парична помощ и данъчни кредити. С тези действия Харис цели да помогне в борбата със стагнацията на заплатите и увеличаващите се разходи за битови нужди.

“Това, че съм тук тази вечер, е свидетелство за отдадеността на поколения преди мен(…)Жени и мъже, които толкова яростно вярваха в обещанието за равенство, свобода и справедливост за всички“, каза Харис по време на речта си за приемане на Демократичната конвенция през август.

„Не трябваше да ограничавате идеята какво означава да бъдете чернокожи“, каза тя пред Дана Баш от CNN в „Състояние на съюза“ през септември. “Бихте могли да сте студент по изобразително изкуство, а също така да бъдете президент на класа. Може да бъдете кралица вкъщи и да бъдете ръководител на научния клуб. Може да сте член на обществено дружество и да бъдете в студентско правителство и да искате да отидете в юридически факултет, можете всичко, което ще ви насърчи да бъдете пълноценното си аз. ”

 

CNN публикува и  дебата от ключовия дебат между Камала Харис и Майк Пенс. Вижте го!

Самото присъствие на сенаторката от Демократична Калифорния Камала Харис на сцената, разделена от плексиглас, в сряда вечерта беше историческо*: През август тя стана първата чернокожа и южноазиатска жена, както и първият възпитаник на исторически черен колеж или университет, който беше избран за кандидат-кандидат за голяма партия.

За пореден път чернокожите американци не бяха само гръбнакът на Демократическата партия. Те също бяха лицето му. През 2004 г. Харис е първото официално лице в Калифорния, подкрепящо публично Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. Приятелството, започнало тогава, продължава и до днес. То беше последвано от един от най-разделящите страната президент подкрепящ расизма  – Доналд Тръмп.

Почти предсказуемо, Тръмп се опита да дискредитира Камала Харис по време на разтърсващото интервю на Fox Business на следващата сутрин, като я нарече “чудовище”.

В началото на дебата, когато Харис опроверга комичното твърдение на администрацията на Тръмп, че катастрофално бавният му отговор на новата пандемия на коронавируса не е от желанието да запази спокойствие на американците, вицепрезидентът се опита да я прекъсне.

– Господин вицепрезидент, аз говоря! – каза Харис. Модераторът Сюзън Пейдж от USA Today предостави на сенатора допълнителни 15 секунди за разговор. „Искам да попитам американския народ: колко спокойни бяхте, когато се паникьосахте откъде ще вземете следващата си ролка тоалетна хартия?“ – попита Харис, насочвайки поглед директно към камерата. “Колко спокойни бяхте, когато децата ви бяха изпратени у дома от училище и не знаехте кога могат да се върнат? Колко спокойни бяхте, когато децата ви не можеха да видят родителите ви, защото се страхувахте, че могат да ги убият?”

По-късно Харис повтори нейната запомняща се реплика. Пенс заяви, че кандидатът на демократите Джо Байдън ще вдигне данъците веднага след встъпването си в длъжност. Харис направи дуплика „Мислех, че видяхме достатъчно от нея в дебата от миналата седмица, но мисля, че това би трябвало да бъде дебат, основан на факти и истина“, каза тя – Пенс се опита да излезе от положението.- Господин вицепрезидент, аз говоря! Ако нямате нищо против да ме оставите да завърша, тогава можем да проведем разговор, нали?“Пенс се поклони: „Заповядай“, отговори той.

Това беше незавидно положение, което Харис въпреки това овладя. Тя  успя да вземе част от широко известния лозунг на предизборната кампания на Шърли Чисхолм, „неподправена“ в страна, която винаги намира начини да наказва могъщите жени. Расовата и полова динамика отново бяха показани, когато дебатът се превърна в полицейска жестокост.

Когато Пейдж попита Харис и Пенс дали е осъдено правосъдието по случая с Бреона Тейлър, която беше убита по време на дефектната полицейска акция през март, вицепрезидентът се придържа към сценария на GOP. Той охарактеризира протестите за расова справедливост като епизоди на насилие и се подигра с реалността на системния расизъм в страна, където полицията непропорционално убива чернокожите американци. Без ирония Пенс се опита да изкриви и отхвърли расовия проблем.

Харис знаеше кога да продължи напред. Тя влиза в дебата, осъзнавайки различната динамика и съумя да балансира. Според бърза анкета на CNN за регистрирани гласоподаватели, които са гледали дебата, Харис е на върха – 59% казват, че е спечелила, докато 38% смятат, че Пенс триумфира. Когато в сряда вечерта Камала Харис говореше, очевидно Америка я слушаше!

*Виж тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.