Бразилия: 60 затворници умряха за 2 дни

Бразилия трябва да засили контрола върху системата на затворите си. Тя следва да ги защити от върлуващите в тях банди и да гарантира сигурността на всички затворници, се казва в изявление на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), разпространено вчера.

На 1 и 2 януари 2017 г. 60 затворници умряха в два затвора в град Амазонас, предполага се, в резултат на насилие, извършено от банди. Други 22 бяха убити в три затвора в страната през октомври.

„През последните няколко десетилетия бразилските власти все повече абдикираха от отговорността си да поддържат реда и сигурността в затворите“, каза Мария Лаура Каниню, директор на ХРУ за Бразилия, и допълни: „Този провал нарушава правата на затворниците и е дар за бандите, които използват затворниците като средства за вербуване.“

И според бразилското, и според международното право, правителството на Бразилия има задължението да защитава затворниците от насилие и злоупотреби зад решетките. По данни на бразилското Министерство на правосъдието обаче затворниците в страната е три пъти по-вероятно да станат жертви на убийство в сравнение с цялото население.

В бразилските затвори, които са построени, за да поберат 372 хиляди души, през 2014 г. има 622 хиляди. Това е последната година, за която има официални данни. Пренаселването и недостатъчният персонал правят невъзможно за управите на затворите да поддържат контрол и да осигуряват удобства, оставяйки обитателите им уязвими за бандите, както показват документирани от ХРУ случаи.

Националният съвет за наказателна и затворническа политика на Бразилия през 2009 г. определи, че трябва да има поне един надзирател на петима души, задържани в затвора. Но на повечето места това изискване не се спазва. В някои затвори дори надзирателите само патрулират отвън, без да влизат в отделенията с килии.

Обитателите на бразилските затвори се увеличиха с 85% от 2004 до 2014 г. Делата на 40% от задържаните още не са приключили, а много от тях са настанени заедно с осъдени затворници, в противоречие с правозащитните принципи и бразилското право, обръщат внимание от ХРУ. От организацията препоръчват съдиите да използват по-широко алтернативи на задържането в затвор – и докато трае процесът, и след присъдата, в съответствие с правото на страната.

Бразилия трябва да промени и подхода си към наркотиците, съветват от правозащитната организация. Сегашната политика на криминализиране на употребата, производството и разпространението на наркотици подхранва растежа на престъпните организации, смятат от ХРУ. Затворите се пълнят с хора, задържани за притежание на малки дози наркотици, и те стават уязвими за вербуване от бандите.

„Задържаните се присъединяват към бандите само за да запазят живота си зад решетките, но остават свързани с тях и след като ги освободят“, каза Каню. „Докато държавата не успява да гарантира сигурността на всички задържани, бандите ще продължават да нарастват, заплашвайки сигурността и зад, и отвъд стените на затвора“, добави тя.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.