80% от учениците стават обект на обиди в училище, често и от учители

Стартира онлайн платформа в подкрепа на младежи, пострадали от насилие в училище. Проектът LiveWithoutBullying ще работи под формата на чат.

С всеки тийнейджър, потърсил помощ, ще работят обучени експерти психолози. Според проучване над 80 % от учениците стават жертва на вербално насилие, а 1/3 от тях са били обект и на физически тормоз. Това показват данни от проучване по проекта „„Не” на агресията – „Да” на толерантността!”. В него са участвали близо 200 тийнейджъри – на възраст от 13 до 18 години. Според тях в повечето случаи момичетата са тези, които нападат връстниците си.

Мариета ходи без желание на училище вече 11 години. Причината е, че съучениците й се подиграват, защото заеква. „Освен че се смеят и ме обиждат, аз с тях нямам никакъв конфликт”, заявява тя.
Досега тя не се е оплаквала от тормоз нито пред училищния психолог, нито пред родителите си. Застава обаче пред камерата с мисия.

„Аз съм човек с по-силна психика и на мен не ми влияе това, но има много хора със същия проблем и знам, че това има много голямо въздействие върху тях”, заявява ученичката. Съучениците й не са подозирали, че тя се чувства зле.

Ежедневният вербален тормоз, на който е подложена Мариета, е най-често срещаният и сред близо 200 момчета и момичета от шест училища в София. Те са участвали в проекта „„Не” на агресията – „Да” на толерантността!”.

При момчетата най-често бързо се стига до бой, а целта е демонстрация на сила. Има и изключения.

„Едно момче през предишната година е търпяло тормоз, но никой не е разбрал. Обиди, вербална агресия, системни обиди от другите ученици. Някои хора, които са го видели, те са считали, че е нормална част от комуникацията между момчета”, обяснява Горян Воденски, училищен психолог.

За да потушат агресията в училище, от Българския червен кръст организират спортни мероприятия за тийнейджърите, участвали в проучването. Сред поканените ще е и Мариета. Тя обаче очаква с нетърпение друго събитие в живота си.

„Агресивните прояви в абсолютно всички училища, за съжаление, държат едно изключително високо ниво”, каза Невелина Стойнева, ръководител на проекта.

В 65% от случаите агресивното поведение идва от момичетата, противно на половите стереотипи.

„При тях е по-силно изразена вербалната агресия, за тях са характерни обидите, за тях са характерни разговорите зад гърба, настройването. Много малко от тях си признават, че са агресори”, заявява Стойнева.

Допитването е проведено в Гърция, България, Литва и Румъния през последните 5 години

Платформата ще помага не само на деца, но и на техните родители, както и на учителите им.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.