85 млн. лева до края на годината за помощ на семействата при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка

Споделете статията:

Министерският съвет отпусна 85 млн. лева до края на годината за помощ на семействата при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, когато родителите не могат да работят у дома, а децата се обучават в електронна среда или има ограничение за посещаване на детска градина или училище, съобщи bloombergtv.bg.

610 лева е размерът на месечната помощ, която ще получават за едно дете семейства, в които двама или единият родител не могат да работят дистанционно от вкъщи или нямат възможност за платен отпуск. Същият размер е и за семейства, в които родител отглежда сам детето си.

За семействата с две или повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г.

Право на тази помощ имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата.

Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Право на помощ имат и приемните семейства при същите условия.

Българското правителство ще осигури и финансова подкрепа на семействата с деца под 14-годишна възраст заради негативните последствия от коронакризата.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.