85 млн. лева до края на годината за помощ на семействата при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка

Министерският съвет отпусна 85 млн. лева до края на годината за помощ на семействата при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, когато родителите не могат да работят у дома, а децата се обучават в електронна среда или има ограничение за посещаване на детска градина или училище, съобщи bloombergtv.bg.

610 лева е размерът на месечната помощ, която ще получават за едно дете семейства, в които двама или единият родител не могат да работят дистанционно от вкъщи или нямат възможност за платен отпуск. Същият размер е и за семейства, в които родител отглежда сам детето си.

За семействата с две или повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г.

Право на тази помощ имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата.

Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Право на помощ имат и приемните семейства при същите условия.

Българското правителство ще осигури и финансова подкрепа на семействата с деца под 14-годишна възраст заради негативните последствия от коронакризата.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.