85 молби за напускане във Втора градска болница, 250 остават за работа с болни с Covid-19

85 молби за напускане са били подадени до 16 часа на 16 март до директора на Втора градска болница доц. Стефан Узунов, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Доц. Узунов е уточнил, че остават 250 души персонал, с които лечебното заведение може да бъде преструктурирано за работа с болни от Covid-19.

 

Фандъкова е категорична, че няма да бъдат приемани пациенти докато не бъде доставено необходимото оборудване и персонал:

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация.“

Кметът на София е дала гаранции пред болничното ръководство, че Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата.

По-рано млади лекари и специализанти във Втора градска болница в София констатират в отворено писмо проблеми във връзка с лечебното заведение, в което работят и което се очаква да бъде преобразувано в инфекциозна болница и да приема пациенти с Covid-19.

Декларацията е подписана от 15 млади специализанти до българските граждани и до управляващите.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, каза пред БНР Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.