93% от европейците определят климатичните промени за сериозен проблем, едва 10% от българите смятат същото

Европейската комисия (ЕК) потвърди ангажимента на Европейския съюз за завишени цели по отношение на климата, съобщава news.bg

Комисията припомня, че Европейският съюз е начело на глобалните действия в областта на климата, договаряйки една приобщаваща международна рамка, за да отговори на това предизвикателство, докато действа вътрешно с единство, бързина и решителност.

Европейският съюз е първата голяма икономика, която въведе правно обвързваща рамка за изпълнение на своите обещания в рамките на Парижкото споразумение и успешно преминава към икономика с ниски емисии с оглед постигане на неутралитет спрямо климата до 2050 г. Амбициозните действия в областта на климата се радват на силна демократична подкрепа. Според последното специално социологическо проучване на „Евробарометър“ за климатичните промени, публикувано днес, 93% от европейците смятат, че климатичните промени са сериозен проблем.

Освен това ЕС и неговите страни членки, верни на своя ангажимент за многостранни действия, вкоренени в науката, активно се подготвят да представят до началото на 2020 г. дългосрочна стратегия с цел постигане на климатичен неутралитет до 2050 г., както е предложено от ЕК. Комисията представи визията си за просперираща, модерна, конкурентоспособна и неутрална по отношение на климата икономика през ноември 2018 г., а голяма част от страните членки одобриха тази визия през юни 2019 г. Според „Евробарометър“ 92% от европейците са подкрепили климатичния неутралитет до 2050 г. Съгласно Парижкото споразумение всички страни трябва да представят дългосрочна стратегия до 2020 г.

Според информация на Дневник, едва 10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло. Малко повече (11%) от гражданите на Латвия, Гърция, Хърватия и Румъния са на това мнение. В ЕС най-голям процент хора (50 на сто) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света, в Швеция. Тя е следвана от Дания (47%), Малта и Финландия (и двете по 33%), показват резултатите от проучване на Евробарометър.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.