9750 дози от препарата „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха, кой не бива да се ваксинира

Първите ваксини срещу Covid-19 пристигнаха малко преди 8 ч. тази сутрин в България. Пристигналите 9750 дози от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност. Ваксината е одобрена от ЕС. Еврокомисията и Европейската агенция за лекарствените средства (ЕМА) гарантират за нея.

Първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които от утре ще се поставят в няколко български града едновременно, са точно 9750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души.

България отчита най-високата смъртност в Европа. Болниците са препълнени, а медицинският персонал изнемогва. Въпреки това едва между 30 и 35% от хората са готови да се ваксинират. Каква е причината?

Проблемът със скептицизма спрямо ваксината за Ковид не е само български. И в други страни в Европа междувременно се забелязва намаляване на готовността за ваксиниране, включително и поради опасения от евентуални странични ефекти, които до момента не са известни=

Готовността за ваксиниране се влияе и от степента на доверие към управляващите. Онова, което нощем тревожи експертите, не са малцината, които са убедени, че Бил Гейтс ще ги чипира с новите ваксини, а по-скоро колебаещите се, които лесно могат да бъдат повлияни от някакви публикации на свои приятели във „Фейсбук“, и които предпочитат да изчакат и да видят каква ще станe.

Кой не бива да се ваксинира?

Принципно лекарят трябва предварително да изясни дали няма предшестващи заболявания, които изключват ваксинацията. Това важи най-вече за алергиците, които имат непоносимост към определени вещества. Повечето от тях, например хората със сенна хрема или с различни алергии спрямо храни или животни, ще могат да се имунизират.

Хората с тежки предходни заболявания като диабет, или пък хората с наднормено тегло или отслабена имунна система е по-добре да се ваксинират, тъй като без ваксинация при тях нараства рискът от тежко протичане на заболяването след заразяване.

Препаратите, които са разработени до момента, са предназначени само за лица над 16 години.

Ваксинацията би могла да предизвика леки до средно тежки временни странични ефекти: подуване на мястото на инжектирането, временни болки в главата и крайниците, треска, умора, както и температура. Страничните ефекти се проявяват обичайно през първите три дни след имунизацията и за два дни отшумяват. При настъпването на по-тежки странични ефекти трябва да се потърси лекарска помощ. В повечето страни тези случаи трябва да бъдат докладвани на агенцията, допуснала ваксината.

по материали на БНР, Дойче Веле

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.