Аарец: ще бъде ли Обама следващият световен лидер, който ще признае арменския геноцид

Споделете статията:

Дали американският президент Барак Обама и израелският министър-председател ще бъдат следващите държавни глави, които ще признаят арменския геноцид? Това е въпросът, който се задава в статията на анализатора на процесите в Близкия Изток за вестник “Аарец” Цви Бар’ел.

В скорошна колонка от уебсайта на Хюриет Дейли Нюз коментаторът Бурак Бекдил обещава на читателите си „добри новини”, се казва в статията. Бекдил продължава да предава това, което „собствените му източници” са му казали „за Турция, която ще отвърне на удара в гърба на Ватикана”. Става въпрос за позицията на Ватикана за арменския геноцид. Според тях ватикански компании в областта на защитата и отбраната няма да бъдат допуснати до конкурси за доходоносни турски договори, включително договори за снарядни системи и бойни самолети. Турски неправителствени организации, които са близки до властта, ще обявят мащабни бойкоти срещу произведените във Ватикана стоки, включително бяла техника.

Мощните ватикански автомобилостроители ще бъдат най-силно засегнати, очакват икономисти. Прогнозите са, че турските туроператори ще спрат да водят милиони туристи в свещения град всяка година, лишавайки мащабната хотелска индустрия на Ватикана от милиони долари.

Турция също така ще използва огромното си влияние, за да блокира възможността на Ватикана да стане страна член на Съвета за сигурност към ООН, а планираният турски заем за 52 милиарда долара няма да бъде даден, докато Папата не се извини на Турция. Говори се също, че министър председателят Ахмет Давутоглу е казал на вътрешния си министър, че дните на Папата като глава на католическата църква са преброени, както и на сирийския президент Башар Асад.

Статията на Бекдил, в отговор на заплахите на Давутоглу за наказателни мерки срещу Ватикана, подсилва ефекта от позицията на папската държава, изказана на 12 април, че масовото убийство на арменци преди един век е геноцид.

Тази година се навършват 100 години от клането и Турция вече получи няколко тежки удара. Европейският парламент не само потвърди признаването на Арменския геноцид, както направи през 1987 г. и 2005 г., но призова за установяване на дипломатически връзки между Турция и Армения окуражи Турция да отвори архивите си и да се изправи пред миналото си.

Папа Франциск определи заповедта за избиването на арменците под османска власт по време на Първата световна война като „първия геноцид на 20-ти век”. На 24 април се очаква и речта на президента на САЩ Барак Обама по този повод. Анализатори обсъждат и дали Израел ще признае случилото се с арменците преди век за „геноцид” и „холокост”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.