Абортът вече е човешко право в Европейския съюз

В края на седмицата Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право. Хърватският докладчик Предраг Матич заяви: „Това гласуване бележи нова ера в Европейския съюз и първата истинска съпротива срещу регресивна програма, която от години потъпква правата на жените в Европа.

Мнозинството евродепутати ясно изразиха позицията си пред държавите членки и ги призоваха да осигурят достъп до безопасен и законен аборт и до редица други услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве“, съобщава сайтът pravoslavie.

В Полша миналата есен Конституционният съд взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода – включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания – са незаконни. С това решение абортите в страната станаха на практика невъзможни, като изключения се допускат само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената. Медици в силно религиозната страна обаче използват религията като аргумент, за да откажат аборт дори и при такива случаи.

Ограниченият достъп до процедурата обаче не спира абортите, дори напротив – извършват се много незаконни и опасни аборти, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат процедурата в съседни държави. Официална статистика за загиналите жени при опит за такива аборти разбира се няма.

Резолюцията беше приета с 378 гласа „за“ и 255 – „против“.

Комисията на епископатите на ЕС (COMECE) коментира като обезпокоителен вота на Европейския парламент на доклада „Матич“ за репродуктивното и сексуалното здраве и права в страните-членки като неприемлив.  Достъпът до аборт да има превес над възражението по съвест, пише vaticannews. Неродените деца са тези, които имат основното право на живот. Правото на здраве е основно право и всички ние искаме то да бъде зачитано и защитавано, особено в тази пандемия, а в сферата на защита на достойнството на жените това важи още повече. Проблемът е включването в тази област и правото на аборт, считано в документа почти като основно право, смятат още от Комисията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.