Абу Бакр Ал Багдади е убит, навярно е взривил шахидския пояс

Лидерът на групировката Абу Бакр Ал Багдади е бил убит при военно нападение на САЩ, информират медиите.

Вероятно Ал-Багдади е взривил самоубийствена жилетка с експлозиви/т.нар. шахидски пояс/.

Oфициaлeн Тeхeрaн e бил инфoрмирaн oт изтoчници в Cирия, чe лидeрът нa „Иcлямcкa държaвa“ Aбу Бaкр aл Бaгдaди e убит, зaявяват двaмa ирaнcки прeдcтaвитeли прeд Рoйтeрc: „Ирaн бeшe инфoрмирaн зa cмърттa нa Бaгдaди oт cирийcки cлужитeли, кoитo пoлучили инфoрмaциятa oт изтoчници нa тeрeнa“, зaяви ирaнcки прeдcтaвитeл.

Втoри ирaнcки oфициaлeн изтoчник пoтвърдил нoвинaтa.

Очаква се окончателното потвърждение, след проведените ДНК и биометрични тестове

Абу Бакр ал-Багдади е роден през 1971 г. в иракския град Самара, който се намира на около 120 км северно от столицата Багдад. Самият той се описва като „срамежлив и невпечатляващ“.
До 2004 г. Багдади живее в джамия в Тобчи – беден квартал в покрайнините на иракската столица.
За лидер на „Ислямска държава“ е обявен през 2010 г.

 

Припомняме, че през февруари тази година беше съобщено, че Багдади е оцелял при опит за преврат през миналия месец, направен от чуждестранни бойци в неговото убежище в източната част на Сирия.

След като областта, контролирана от ДАЕШ, се разпадна, а нейните главатари бяха ликвидирани, местонахождението на Багдади се превърна в нарастващ фокус.

Диабетик с високо кръвно налягане, който претърпя трайно нараняване при авиоудар преди четири години, той бяга и се укрива от военните на четири страни, както и от десетки хиляди членове на милиции след единственото му публично появяване, в което се обяви за халиф в джамията „Ал Нури“ в иракския град Мосул в средата на 2014 г.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.