Адаптиран за нечуваща публика филм тръгва в американски киносалони

Споделете статията:

Ходенето на кино не е много забавно за глухи хора. Прожекциите в кината с надписи са ограничени, а специалните очила и оборудване, необходими за тяхното четене, често са счупени или недостъпни, съобщава Ройтерс.

„CODA“, история на един пълнолетен за единствения чуващ член на семейство на глухи, ще промени това. Той ще се прожектира с отворени надписи, които не се нуждаят от специално оборудване във всички киносалони и киносалони в САЩ от петък.

Apple работи с операторите на киносалони, за да гарантира, че филмът ще бъде пуснат навсякъде, както за глуха, така и за чуваща публика. Надписите са специално записани. „Исторически. Това е огромно за всички нас“, казва Даниел Дюрант, глух актьор, който играе син Лео. „Това е ден, който чакаме да видим толкова много години.“

„CODA“ разказва историята на гимназистката Руби, която е пораснала, като се е налагало да превежда за глухия си баща, майка и брат в ситуации, вариращи от посещения на лекар до малкия им риболовен бизнес. Семейството общува с жестомимичен език и тримата глухи герои се играят от глухи актьори. Следва „Sound of Metal“ за барабанист, който губи слуха си, който спечели шест номинации за „Оскар“ по -рано тази година, включително за най -добър филм.

Дюрант каза, че докато някои сцени дават специфичната гледна точка на глухите хора, привлекателността на „CODA“ е универсална. „Всеки, който гледа това, може да се чувства свързан с него, защото всички произхождат от семейство и всяко семейство преминава през подобни борби – децата растат, какво ще правят в бъдеще, стават независими, може би се отдалечават от своите семейство „, каза той.

Сценаристът и режисьор Сиан Хедър, който чува, научава американския жестомимичен език за проекта. Той иска да гарантира, че филмът е достъпен за всички. „Често мисля, че глухите хора са изоставени от филмовото преживяване поради устройства, които не работят и липса на устройства в кината“, каза Хедер. Режисьорите се надяват, че прожекциите с отворени надписи за „CODA“ ще убедят други студии да последват техния пример и ще насърчат глухите да опитат киносалоните отново.

Хедер си припомни емоционалната реакция на глух мъж на неотдавнашна прожекция със специално направените надписи в Глостър, Масачузетс, където беше заснет филмът. Мъжът каза:“ Не ходя на кино. Не мога да нося тези очила. Става ми гадно. Половината от времето не работят, затова просто спрях да ходя на театър. “ Не беше гледал филм в театъра от 10 години и беше много трогнат и развълнуван. “

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.