Администрацията на Тръмп се опитва да изтрие думата  „джендър” от политиките за човешки права

Американските официални представители на ООН се опитват да премахнат думата „джендър“ от документите на ООН за правата на човека, като го заменят с „жена“, съобщават от британската медия The Guardian

На последното заседания на Третия комитет на ООН, чийто обект са „социалните, хуманитарни и културни“ права, американските представители са настоявали  за пренаписване на изявленията на общото събрание, твърдейки, че думата “джендър” се употребява неясно, и „третира пола като индивидуален избор, а не като непроменим биологичен факт”.

Например, в текстовете на проект, свързан с трафика на жени и момичета, въведен от Германия и Филипините по-рано този месец, САЩ искат да премахнат фрази като „насилие, основано на пола“ и да ги заменят с „насилие срещу жени“.

Американските служители, участващи в промените, са изпратени от Вашингтон, но не са дипломати на пълен щат в американската мисия.

„Ако говорим само за насилие  „над жените”, то ние не разказваме цялата история“, коментира старши дипломат на ООН.

Говорител на американския държавен департамент коментира темата: „САЩ никога не се опитвал да изключи защитата на транссексуалните или на които и да е лица, с което и да е свое действие. Когато в определени текстове се разискваха въпроси, засягащи“ жени и момичета „, нашите представители  предложиха в някои от тези случаи „джендър”  да се промени на „пол „на“ жени „и / или“ жени и момичета „, за да се направят резолюциите по-ясни, по-точни и по наше мнение, по-силни в усилията на администрацията да даде възможност на жените и момичетата. “

„Ясно е, че става въпрос за мащабна стратегия за непризнаване на съществуването на транссексуални хора във федералното правителство“, каза Мара Кислинг, изпълнителен директор на Националния център за транссексуална равнопоставеност. „Обидно е, че представителите на администрацията са демонстрирали толкова грубо поведение в Обединените нации, но ние сме уверени, че науката, разума и прогреса в борбата за правата на човека ще спечелят пред техните предразсъдъци”.

В понеделник от Ню Йорк Таймс съобщиха, че администрацията е изготвила документ, който свежда пола само до „мъжки” и „женски”, независимо от решението на Американската медицинска асоциация (АМА) миналата година, че полът и сексуалната идентичност не винаги са бинарни. Очевидно усилията на администрацията са насочени към преобръщане на промените направени по време на администрацията на Обама, когато принадлежността към определен пол се превърна в индивидуално решение.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.