Адвокатите на военнопрестъпника Ратко Младич поискаха от Апелативната камара да го оправдае

Адвокатите на Ратко Младич, поискаха от Апелативната камара да го оправдае.“Дали вината на Ратко Младич е, че не позволи на усташите да хвърлят сръбски деца в ямите като по времето на Ясеновац?“, запита той в обръщението си.

Както Маргиналия писа(виж тук), Ратко Младич е осъден на доживотен затвор от Хагския трибунал за бивша Югославия. Той беше признат за виновен в извършването на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995). по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана. Защитата не отрече, че „определен брой“ босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от „отмъщение“ и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

„Свидетел съм на много събития и случаи по време на тази война. Бях мишена и на НАТО и не се обиждайте, но този трибунал, за който имам отрицателно мнение, е чедо на западните сили“, каза  още Ратко Младич. Той поиска да говори половин час, вместо определените десет минути, и бе прекъснат, след което думите му отекнаха в съдебната зала.

За Сребреница Младич каза, че е „ключ към тези събития“, и описа как след падането на анклава през юли 1995 г. мюсюлмански войник стрелял срещу него, но не го улучил. Той  смята, че не е отговорил на нападението и не е позволил на охраната си да го направи, защото войникът имал жилетка на умиротворителните сили на ООН ЮНПРОФОР.

Прокурорите на свой ред поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

Със силен глас, но забавено, Младич заяви, че не защитава себе си, а „сръбският народ, който е на много ветровито място“.

Във вторник и сряда се състояха изслушванията пред Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните престъпления в бивша Югославия в Хага в процеса на Ратко Младич. Във връзка с пандемията от коронавирус някои съдии участваха в заседанието чрез видеовръзка. Всички присъстващи в залата на съда бяха с маски.

Окончателната присъда се очаква след няколко месеца.

Източник: БТА, dnes.dir.bg

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.