Адвокатите на военнопрестъпника Ратко Младич поискаха от Апелативната камара да го оправдае

Споделете статията:

Адвокатите на Ратко Младич, поискаха от Апелативната камара да го оправдае.”Дали вината на Ратко Младич е, че не позволи на усташите да хвърлят сръбски деца в ямите като по времето на Ясеновац?”, запита той в обръщението си.

Както Маргиналия писа(виж тук), Ратко Младич е осъден на доживотен затвор от Хагския трибунал за бивша Югославия. Той беше признат за виновен в извършването на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995). по обвинението в геноцид в Сребреница, за което бе осъден на доживотен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че вината му не била доказана. Защитата не отрече, че “определен брой” босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, но заяви, че тези убийства са били последица от “отмъщение” и не са били извършени по заповед на Младич и той не е присъствал на убийствата.

“Свидетел съм на много събития и случаи по време на тази война. Бях мишена и на НАТО и не се обиждайте, но този трибунал, за който имам отрицателно мнение, е чедо на западните сили”, каза  още Ратко Младич. Той поиска да говори половин час, вместо определените десет минути, и бе прекъснат, след което думите му отекнаха в съдебната зала.

За Сребреница Младич каза, че е “ключ към тези събития”, и описа как след падането на анклава през юли 1995 г. мюсюлмански войник стрелял срещу него, но не го улучил. Той  смята, че не е отговорил на нападението и не е позволил на охраната си да го направи, защото войникът имал жилетка на умиротворителните сили на ООН ЮНПРОФОР.

Прокурорите на свой ред поискаха Младич да бъде осъден за геноцид и в общините Фоча, Котор варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

Със силен глас, но забавено, Младич заяви, че не защитава себе си, а “сръбският народ, който е на много ветровито място”.

Във вторник и сряда се състояха изслушванията пред Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните престъпления в бивша Югославия в Хага в процеса на Ратко Младич. Във връзка с пандемията от коронавирус някои съдии участваха в заседанието чрез видеовръзка. Всички присъстващи в залата на съда бяха с маски.

Окончателната присъда се очаква след няколко месеца.

Източник: БТА, dnes.dir.bg

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.