АЕЖ – България остро осъжда ксенофобски репортаж на бТВ

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) изпрати до ръководството на телевизия бТВ протестно отворено писмо. Писмото на неправителствената организация от 22 февруари е по повод репортажа, излъчен в сутрешния блок на телевизията на 18 февруари под заглавие „Мъж от Ямбол залавя нелегални имигранти с голи ръце“.

Репортажът, представен от журналиста на бТВ Антон Хекимян, разказва за за лицето Динко Вълев.

Той не само залавя еднолично и без оръжие „нелегални имигранти“, но и призовава да се създадат отряди от доброволци, които да пазят границите на страната от имигрантите, да ги залавят и предават на полицията, „защото държавата не се справя с това“.

В писмото АЕЖ изразява остър протест срещу излъчения материал и задава въпрос дали той „отговаря на критериите за професионална журналистика“? От организацията питат ръководителите на телевизията дали в този репортаж „има ясно разграничение между фактите и оценките за тях.

АЕЖ задава въпроса защо водещият на сутрешния блок на бТВ Антон Хекимян и репортерката „си позволяват да възхваляват използването на физическо насилие, смъртни заплахи, набеждаване в тероризъм, незаконно лишаване от свобода и език на омразата, представяйки лицето Динко Вълев за супер-герой?“

бТВ е допуснала смесване на понятията „бежанци“ и „нелегални мигранти“ в това предаване, обръщат внимание от АЕЖ. От организацията питат: „бихме искали да научим това ли е официалната позиция на телевизията към тези хора и призовавате ли зрителите си да бъдат „супер-герои“ като Динко – да бият и заплашват чужденците“?

АЕЖ призовава ръководителите на бТВ бързо да отговорят на зададените въпроси, защото те „вълнуват не само нас, а и много от Вашите зрители, които през последните дни се обърнаха към АЕЖ – България с искане да реагираме по повод въпросния материал“ и казват, че ще продължат да следят казуса.

До този момент прокуратурата не се е самосезирала нито по отношение на действията на Динко Вълев да раздава правосъдие, да оъществява физическо насилие и да заплашва, нито за разпространяване на омраза от страна на бТВ. Междувременно медията публикува нов репортаж – за десетки души, които Вълев е събрал като доброволни отряди за „охраняване на границата“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.