АЕЖ за казуса с TV7: Държавата да въведе ясни правила за собствеността на медиите

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) заяви, че е „изключително обезпокоена и възмутена от информационните дефицити относно опита за влизане на съдия-изпълнител в сряда в ТВ7 и действията на държавата”. Това тя направи вчера в декларация, разпространена в сряда, посветена на случая с опита за изземване на техниката на ТВ7.

„При недостатъчната информация относно собствеността на тази медия и при неяснотата относно твърдението на Камарата на частните съдебни изпълнители, че оборудването в телевизията е заложено за кредит към КТБ, банка, обявена в несъстоятелност, въпросите, които възникват, са много повече от отговорите”, се казва още в декларацията.

От АЕЖ заявяват солидарност с колегите журналисти от ТВ7, но също така заявяват: „призоваваме за пълна прозрачност относно собствеността на медиите и питаме кой е собственик на телевизията в момента”. „Кой плаща заплати на работещите там журналисти и по какъв начин се финансира излъчването в момента? Приключена ли е сделката за продажба на ТВ7 и чие имущество в момента се изземва? Важен е​ и въпросът по какъв начин става това”, питат те и припомнят: „Асоциацията призовава отдавна​ за изясняване на въпроса със собствеността на медиите по принцип​, а днес вече ​и в спешен порядък, заради създалата се екстремна ситуация, конкретно на тази медия.”

“В противен случай порочната практика на използването на медиите като бухалки и реципрочното превръщане на бухалките в медии ще продължи да вреди на способността на българските граждани да разбират какво се случва и да формират мнение”, предупреждават авторите на декларацията, и в заключение казват:

“Призоваваме за пореден път правителството и законодателят да гарантират среда с ясни правила за медиите, частните им собственици и взаимоотношенията между частните собственици и политическия елит”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.