АЕЖ иска от Конституционния съд да се произнесе за Закона за личните данни пораждащ предпоставки за цензура и автоцензура при журналистите“

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, обяви, че е уместно Конституционният съд да се произнесе за съответствието на измененията в Закона за личните данни с конституцията. От организацията са готови със становище, което ще внесат в съда, ако той бъде сезирана от някой от имащите право на това, се казва в съобщението на организацията.

Повод за реакцията на АЕЖ е решението на парламента да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредбата от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни. Възражението на държавния глава е срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

„Все пак в окончателния вариант на закона останаха десет критерия, с които журналистите, писателите и научните работници би трябвало да се съобразяват в работата си. Въпреки отпадналото изискване тези критерии да се прилагат кумулативно, а изричното посочване, че трябва да бъдат съобразен само относимите към всеки конкретен случаи, смятаме, че това изискване създава, отбелязва Асоциацията на европейските журналисти.

Според съсловната организация предвидените високи глоби „биха могли да се използват от държавата в лицето на Комисията за защита на личните данни за репресия над неудобни медии и журналисти“. Именно заради това лидерът на БСП Корнелия Нинова им е обещала след срещата с техни представители, че ще сезира Конституционния съд.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.