АЕЖ: Придържането към определени правила за качество или спазването на етичен кодекс в голяма част от редакциите не е наложено като практика

Качеството на медийното съдържание се влошава вследствие на комбинация от редица неблагоприятни фактори: външни намеси в редакционната политика, съкращения на персонал, изискване за произвеждане на голям обем материали, претоварване, недостиг на материален ресурс, неефективно управление. Придържането към определени правила за качество или спазването на етичен кодекс в голяма част от редакциите не е наложено като практика. Оказва се дори, че не всички журналисти знаят за съществуването на писмен етичен кодекс, който задава правила на саморегулация в професията“, написаха Дневник и e-vestnik. Те се позоваха на  изводите от изследването , което е с национален обхват и е посветено на състоянието на медийната среда у нас.

Изследването е осъществено от Фондация „Медийна демокрация“, заедно с Асоциацията на европейските журналисти в България, с финансовата подкрепа на „Америка за България“. Данните са събрани в периода февруари – юли 2017 г. чрез интервюта с 30 журналисти от всички видове медии от страната. Статистическата им обработка е на агенция „Алфа рисърч“. Фондация „Медийна демокрация” представи специалния си доклад „Да бъдеш журналист: състояние на професията“. Той е първият по рода си анализ на журналистическата професия в България, осъществен с инструменти на медийната антропология.

„Всяко следващо поколение журналисти започва наново да пише правилата на професията и това води до липса на солидарност и усещане за общност в гилдията. Липсата на афинитет към саморегулация е причина за недостатъчната автономност на професията“, каза Орлин Спасов, от ФМД.

„Културата на натиска“ вече е част от ежедневието на българския журналист. Общото усещане  за влияние отвън или върху работата е обезпокоително непроменена за последните две години –двама от всеки трима от участниците в анкетата заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега. А 92 % вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление.

Друг важен извод от изследването е посветен на „обезкръвяване на регионалната журналистика“. Концентрацията на медийната среда в София продължава и със същата степен като предходни години намалява присъствието на регионалната журналистика. Тенденция е журналистите често да сменят работното място заради нестабилността на медийния пазар. Това засилва професионалните автоимунни рефлексии на автоцензурата.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.