АЕЖ: Придържането към определени правила за качество или спазването на етичен кодекс в голяма част от редакциите не е наложено като практика

Качеството на медийното съдържание се влошава вследствие на комбинация от редица неблагоприятни фактори: външни намеси в редакционната политика, съкращения на персонал, изискване за произвеждане на голям обем материали, претоварване, недостиг на материален ресурс, неефективно управление. Придържането към определени правила за качество или спазването на етичен кодекс в голяма част от редакциите не е наложено като практика. Оказва се дори, че не всички журналисти знаят за съществуването на писмен етичен кодекс, който задава правила на саморегулация в професията”, написаха Дневник и e-vestnik. Те се позоваха на  изводите от изследването , което е с национален обхват и е посветено на състоянието на медийната среда у нас.

Изследването е осъществено от Фондация “Медийна демокрация”, заедно с Асоциацията на европейските журналисти в България, с финансовата подкрепа на „Америка за България“. Данните са събрани в периода февруари – юли 2017 г. чрез интервюта с 30 журналисти от всички видове медии от страната. Статистическата им обработка е на агенция „Алфа рисърч“. Фондация „Медийна демокрация” представи специалния си доклад „Да бъдеш журналист: състояние на професията“. Той е първият по рода си анализ на журналистическата професия в България, осъществен с инструменти на медийната антропология.

„Всяко следващо поколение журналисти започва наново да пише правилата на професията и това води до липса на солидарност и усещане за общност в гилдията. Липсата на афинитет към саморегулация е причина за недостатъчната автономност на професията“, каза Орлин Спасов, от ФМД.

„Културата на натиска“ вече е част от ежедневието на българския журналист. Общото усещане  за влияние отвън или върху работата е обезпокоително непроменена за последните две години –двама от всеки трима от участниците в анкетата заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега. А 92 % вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление.

Друг важен извод от изследването е посветен на „обезкръвяване на регионалната журналистика“. Концентрацията на медийната среда в София продължава и със същата степен като предходни години намалява присъствието на регионалната журналистика. Тенденция е журналистите често да сменят работното място заради нестабилността на медийния пазар. Това засилва професионалните автоимунни рефлексии на автоцензурата.

 

 

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.