АЕЖ призова служебния кабинет да възстанови бюджетната субсидия на БНР

Както е известно, с две постановления от март и април тази година, кабинетът на Бойко Борисов намали бюджетите на първостепенните разпоредители на бюджетни средства, мотивирайки се с необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията.

Намалението засегна и трите обществени медии – Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио и Българската телеграфна агенция (БТА). Намалението е пропорционално на субсидията за трите медии, но засяга най-силно Българското национално радио, тъй като останалите две медии – БНТ и БТА получиха от Министерски съвет допълнително, съответно, 20 млн. и 2,75 млн. лв., за да покрият свои целеви нужди. От трите медии, единствено БНР не е получило допълнителни средства, а бюджетът му е орязан с близо 1 млн. лв.

За повторното орязване на бюджета на радиото съобщи във фейсбук генералният му директор Андон Балтаков. То е станало „тихомълком“, а ръководството на радиото – уведомено с писмо. В резултат, Балтаков посочи, че може да се наложат съкращения на служители.

Това е очевидна несправедливост, която е възможно да показва и отношението на бившите управляващи към БНР като медия. Тази несправедливост може да бъде поправена от служебния кабинет“, смятат от АЕЖ.

„Асоциацията на европейските журналисти се присъединява към призива на ръководството на радиото и към този на неговия обществен съвет за възстановяване на субсидията. Смятаме, че е дошъл момент за реформиране на принципите на финансиране на обществените медии в България, така че тези медии да не са така зависими за финансиране от управляващите“, призовават оттам.

„Напомняме, че освен в ситуация на пандемията, сме изправени и пред не по-малко сериозната заплаха от инфодемия и професионалните медии са незаменими в борбата с дезинформацията, която коства човешки животи. Вместо да намалява субсидията на обществените медии, всяко правителство трябва да мисли как да ги подпомогне, за да изпълняват те по-добре обществената си функция и населението да получава по-добър достъп до проверена и качествена информация“, заявяват оттам.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.