Афганистанските бежанци от Харманли са оправдани за разрушението на лагера

Осъдиха условно 22 афганистанци, след бунтовете мигрантския център в Харманли за хулиганство. Всички те са оправдани по обвинението, че са повредили имуществото, съобщиха от прокуратурата.

През 2016 г. Маргиналия писа в статията “Бунт на бежанците ли? Не, полицейски щурм”, на обяд в четвъртък на 25 ноември бежанците започват протести срещу забраната да излизат от лагера. Бунтът включва замерване на полицаите с камъни и клони от дървета, както и горене на инвентар от лагера. Ранени са  350 бежанци и още толкова от тях – арестувани.Само в така нареченото “афганистанско” крило на лагера  е имало 125 ранени, превързани с подръчни средства. “Подът и матраците са в кръв”, бе споделил през Маргиналия бежанец, пожелал анонимност. По данни на МВР бяха пострадали и 14 полицаи. . На помощ на Жандармерията бяха повикани подкрепления от Кърджали и Бургас. Бунтът беше овладян с помощта на водно оръдие и утихва в следобедните часове. Полицаите бяха нахлули в спалните помещения на лагера едва след залез слънце, когато бежанците не са извършвали никакви протестни или забранени действия.

 Според осъдителното решение от днес, 25 януари 2019 г.: “в съучастие като извършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта (служители на РУ на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление/ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен), изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, като трима обвиняеми макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си”.

Очаква се в 15-дневен срок прокуратурата да протестира това решение.

Присъдата на Районен съд-Харманли подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Хасково.

.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.