Африка: образованите момичета са жизненоважни за работната сила

Африканските правителства трябва да осигурят правото на образование  на всички момичета, като се спре дискриминацията срещу бременните или родилите, съобщи Хюман Райтс Уоч на Международния ден на момичето.

Тазгодишната тема: „С нея: обучената момичешка сила” е особено важна за Африка, където правителствата принуждават десетки хиляди момичета да напуснат училище преждевременно и преди да бъдат научени на подходящи умения и да придобият важни способности.

„Африка не може да има обучена работна сила, ако властите изхвърлят от училище момичета, защото са бременни”, заяви Агнес Одиамбо, старши изследовател на правата на жените към ХРУ. „Когато момичетата получат качествено образование, те постигат своя потенциал и променят живота, семействата и общностите.”

В Екваротиална Гвинея, Сиера Леоне и Танзания представители на правителството и училищните власти отказват на бременните момичета правото да ходят на училище. Навсякъде другаде в Африка правителствата не правят достатъчно, за да се уверят, че майките в тийнейджърска възраст са продължили образованието си след бременността.

През 2013 г. страните членки на Африканския съюз единодушно приеха Агенда 2063, стратегия за икономическо и социално развитие на континента. Чрез тази стратегия африканските правителства се задължават да изградят „човешкия капитал” на Африка, определян като „нейния най-ценен ресурс”, чрез редовни инвестиции в образованието, включително „премахването на всякакво полово неравенство на всички нива на образованието.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.