Агентите на ДС влязоха в регистър със свободен достъп в интернет

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА е свободно достъпен  от вчера в интернет. Регистърът съдържа информация за лицата, свързани с тоталитарните служби, които са заемали или заемат ръководни постове в политиката, икономиката и обществената сфера.  Адресът му в интернет е agentibg.com.

Сайтът е замислен като глобална търсачка за информация, свързана със сътрудниците. Регистърът предлага търсене по азбучен ред, по длъжност или извършвана обществена дейност, но структурите на тайните комунистически служби, както и по агентурна дейност.

В профилите на сътрудниците не се публикува информация, която е свързана с личния живот на гражданите, с каквато архивите изобилстват.  В профила на всеки сътрудник е представена и обществено достъпна информация за неговия път след 10 ноември 1989 г.

Регистърът съдържа и обобщена информация за дейността, структурата и ръководителите на ДС и основните й управления, както и за Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА; за пътя на отварянето на досиетата в България и дейността на трите Комисии, избрани от парламента по време на прехода „Бонев”, „Андреев” и „Костадинов”. Публикувана е и информация са сътрудническия апарат на тоталитарните служби, както и графично са представени отделни статистически данни, свързани с досиетата.

Създател на платформата е разследващият журналист и основател на desebg.com Христо Христов. Целта на новата уеб – платформа е да систематизира и представи в удобна форма лесен и бърз достъп до информацията за сътрудниците на тоталитарните комунистически служби. Инсталираната в него данни се базират на официално и законно от създадените от Народното събрание Комисии по досиетата „Бонев” (1997), „Андреев” (2001-2002) и „Костадинов” (2007 – ).

„25 години след началото на демократичните промени у нас ситуацията с досиетата на тоталитарните служби е парадоксална. Ако в първите 16 години от прехода обществото не се отклони от искането си досиетата да бъдат отворени, то от седем години, през които Комисията по досиетата обявява почти всяка седмица сътрудници в различните власти и обществени сфери, съществува парадокса тази информация да не достига до обществото. Оставам с впечатлението, че пред последните няколко години има негласна медийна цензура върху фактите, които Комисията изнася. Сега, когато досиетата са отворени, те се проучват само от един малък кръг журналисти и изследователи”, заяви при представянето на Регистъра Христо Христов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.