Академични историци с безспорна експертиза по проблемите на спасяването на евреите и антисемитското законодателство ще дебатират днес

Споделете статията:

„Учени“ от Българо-еврейски научен институт, Клуба на приятелите българи и евреи (КПБЕ), Българо-еврейски научен институт, Юдейски патриотичен институт, Институт за национална патриотична политика, Боянски клуб за подкрепа на българската държавност и нация “Проф. Божидар Димитров, определиха на пресконференция миналата седмица като “антибългарска провокация” поставянето на паметен знак за възпоменание на Холокост в Неделино, за което Маргиналия писа. Изявите им по СКАТ са недвусмислено доказателство за подкрепата на Валери Симеонов. Активистите изпратиха и загрижено писмо по темата за “трудовите лагери” до БАН, премиера Бойко Борисов и председателя на Парламента.

В отговор на публично поставените въпроси Сдружение Маргиналия и ОЕБ “Шалом” организират днес Кръгла маса „Анти-еврейското законодателство и нарушенията на Търновската конституция по време на Вт.св.в“.

В нея ще вземат участие известни историци от БАН, Софийски университет „Св.Климент Охридски“, Държавните архиви, НБУ. Ще бъде представена и  официална позиция от представител на Българската делегация на Международната асоциация за възпоменание на Холокост(IHRA).

Кратки доклади и експозета ще изнесат Николай Поппетров, Борислав Дичев, Михаил Груев, Румяна Христиди : „Анти-еврейското законодателство 1941-1944 действа в нарушение на базисната демократична философи на правото, залегнала в Търновската конституция“, „Историографията за периода на Третото Българско царство разполага с недвусмислени научни доказателства за тотален отказ на граждански права на евреите заложени в Закона за защита на нацията“,„Историографията за периода на Третото Българско царство разполага с недвусмислени научни доказателства за тотален отказ на граждански права на евреите заложени в Закона за защита на нацията“, „ Членството на България в Международната асоциация за възпоменание на Холокоста ни задължава да се противопоставяме на негационизма“,“Правозащитни проблеми на извънредната трудова повинност на лица от мъжки пол на 18-20 г.възраст, практикувани в периода 1941-1944 г. съгласно ЗЗН“,“Процесите на подмяна на истината за Холокоста добиват застрашителни размери в редица държави-членки на Европейския съюз. Българските лагери за робски труд в Брезник и в Неделино. Случаят „Луковмарш“.

Кръглата маса се осъществява в рамките на проекта „Междукултурни и образователни практики в контекста на изучаването на Холокост и борбата срещу екстремизма и словото на омразата“ който се изпълнява с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма Европа – 2019 в партньорство с ОЕБ“Шалом“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.