Активисти от датската крайнодясна партия подритват свещения Коран. Размирици в Малмьо след антиислямска акция

Швеция забрани на лидера на датска крайнодясна партия Расмус Палудан, известен с антиислямските си провокации, да влиза на шведска територия за срок от две години. Мотивът: поведението му може да представлява „заплаха за фундаменталните интереси на обществото“, съобщи БТА.

Палудан, лидер на партията „Страм курс („Твърда линия“- Stram Kurs на датски), възнамерявал да пристигне вчера в Малмьо, Южна Швеция, за да организира антимюсюлманска демонстрация, по време на която да бъде изгорен Корана.

Според полицията той предварително депозирал молба за разрешение, който била отхвърлена с мотива, че не може да бъде гарантирана нито неговата сигурност, нито сигурността на минувачите или контрапротестиращите.

Датчанинът въпреки това се опитал да пристигне в града, но бил арестуван в Лернакен, близо до Малмьо. Според полицията фактически той е нарушил забраната да влезе в Швеция, което представлява мотив за експулсирането му.

Негови симпатизанти в Малмьо все пак се събраха вчера на демонстрация, по време на която бяха арестувани трима души, заподозрени в подстрекаване на расова омраза, съобщиха местни медии. Вечерта в Малмьо избухнаха безредици, с хвърлени предмети срещу полицаи и подпалени гуми, след като около 300 души се събраха, за да протестират срещу антиислямските прояви, на същото място, където по-рано през деня десни екстремисти изгориха корана. Според в. „Афтонбладет“ няколко антиислямски акции е имало вчера в града, включително трима мъже подритвали помежду си свещената книга на един площад.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.