В село Певците деца ходят полуоблечени, недохранени, живеят в жилища от кал

Членове на НК „Интелект“ подкрепиха семейството от село Певците, община Карлово, чиято къща изгоря в пожар през месец октомври. Причините за пожара все още не са и сигурно няма да бъдат изяснени. Майката и двете й деца(момичета на 12 и 14 години), болни от епилепсия, са спали под открито небе в продължение на три дни, пише в сайта на организацията.

 

Асоциация Интегро осигури 1000 лв за фургон на семейството, а активистите на мрежата – Багрян Максимов, Даниела Михайлова, Лилия Макавеева и Юксел Яшаров – дариха, закупени с лични средства, хранителни продукти и дрехи за  осемте деца в семейството.

Лилия Макавеева от години защитава правата на ромската общност и отправя критики към абдикиралите от проблема институции. Като изпълнителен директор на Асоциация „Интегро“ тя е един от най-дейните активисти, подпомагащи интеграцията на тази изключително маргинализирана общност.

По повод драматичната ситуация в село Пеевци активистката написа в профила си:“Аз бях там и видях това, което не очаквах да видя в 21 век, в страна-членка на ЕС. Видях деца – полуоблечени, босички, недохранени. Някои от децата вече са родители и държат кърмачета в ръце. И кал, много кал. Полепнала по голите крачета и ръчички, в сплъстените косички…Единствените животни наоколо – кучета, с големи язви в козината, също са кални. Жилища от кал. Фургонът, който осигурихме, е лукс в сравнение с останалите домове наоколо“.

Членовете на НК „Интелект винаги са изразявали своята активност по казуси с междуетнически сблъсъци.

На призива на НК Интелект да се подкрепи бедстващото семейство се отзоваха още: Нихат Галиб, Росица Иванова и Никола Петков от Секретариата на НССЕИВ, както и Елена Гюрова, експерт от МТСП.

Напоследък с организацията се свързват много други хора, които искат да помогнат.

Освен това семейство, в село Певците има още десетки семейства, които живеят при непоносими условия. Десетки деца се нуждаят от дрехи, обувки, храна, завивки, постелки, легла.  За децата е осигурен транспорт от общината до училище, но нито едно от тях не посещава учебно заведение. Малките ученици имат нужда от учебници, материали за рисуване, книжки, играчки.

Организаторите призовават хората  да се отзоват и помогнат на децата и семействата от село Певците.

Те припомят, че има още бедстващи деца от селата Христо Даново и Кърнаре.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.