Актьорът Том Круз върна своите три Златни глобуса като протест срещу липсата на многообразие сред членовете на HFPA

Том Круз е носител на три отличия – за най-добър актьор в драма за „Роден на четвърти юли“, най-добър актьор в комедия/мюзикъл за „Джери Макгуайър“ и за най-добър поддържащ актьор за „Магнолия“.

Демонстративното връщане на отличията е сред най-звучните реакции на отделен актьор срещу HFPA, въпреки че срещу организацията вече се изказаха актьори като Скарлет Йохансон и Марк Ръфало. Те призоваха свои колеги да се отдръпнат от „Златен глобус“, докато в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд не се случат по-сериозни промени що се отнася до присъствието на малцинствени групи сред състава й. Актьорите и студиа се обявиха срещу наградите на (HFPA) заради обвиненията в диксриминация и неетичност.

По-големият удар за HFPA обаче не е демонстрацията на Круз, а фактът, че телевизионната мрежа NBC съобщи, че няма да излъчва церемонията по връчване на наградите „Златен глобус“ през 2022 г.

Това означава, че пред Асоциацията стои важно решение – дали да продължи по план с церемонията за следващата година без телевизионен партньор или по-бързо да въведе промените, за които настояват от индустрията.

„Продължаваме да вярваме, че HFPA са посветени на осъществяването на една смислена реформа“, посочват от NBC. „Същевременно, промяна от такъв мащаб изисква време и работа и сме убедени, че HFPA се нуждае от време, за да я направи правилно“, допълват от телевизията.

В съобщението се посочва още, че NBC се надяват да са в позиция да излъчат церемонията през 2023 г., в случай, че Асоциацията извърши необходимите промени дотогава.

Според източници на Variety причината NBC да предприемат подобен остър ход се крие в това, че от HFPA така и не са предоставили график за своите планове.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.