Актьори, граждани и синдикалисти на протест #ignorignor

Протест за свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров се проведе вчера в София. Той беше организиран в социалната мрежа Facebook от писателя Иван Димитров. В него се включиха студенти по актьорско майсторство, актьори и хора на изкуството и културата, както и много граждани. Присъединиха се и от младежката организация на КНСБ.

Протестът започна в 17:30 часа на площада между „Александър Невски“ и Парламента при засилена полицейска охрана, коли на жандармерията и пожарната. Студентите, а след тях и останалите участници, скандираха „Искаме морал“, „Без имунитет“ и „Законова промяна“.

След това множеството тръгна по ул. „Георги Раковски“ в посока към НАТФИЗ със скандиране и различни духови инструменти. Там вече се беше събрала голяма група протестиращи. Движението на автомобили и на градския транспорт беше отцепено. Видимо участниците бяха поне 1000 души.

Около 18:15 сред участниците се заговори, че полицията ще възстановява движението и протестът е прекратен. Някои от присъстващите започнаха да се разотиват.

Към 18:30 част от протестиращите, предвождани от Манол Глишев, се запътиха към централата на „Атака“ в близост до Операта. Повечето участници не се присъединиха. Студентите по актьорско майсторство останаха да пазят НАТФИЗ от евентуално поредно нахлуване на Волен Сидеров в него. Полицията не допусна отцепилата се група до партийния офис на „Атака“ и след няколко неуспешни опита групата се разотиде.

This slideshow requires JavaScript.

За адекватна реакция по отношение на нарушаването от страна на Сидеров на правото на лична неприкосновеност и човешко достойнство, както и на академичната автономия, се обявиха ректорът на НАТФИЗ, Студентският съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ и две структури на КНСБ – младежката организация и браншовия синдикат за висше образование и наука.

„Изпитвам голям срам от действията на Волен. И не само аз“, каза за Marginalia Тодор Капитанов от младежката организация на КНСБ, и допълни: „Питам се защо обаче ние се срамуваме, а не този, който направи целия този цирк снощи?“

Протестът беше организиран, след като в неделя вечерта председателят на „Атака“ Волен Сидеров за втори път в рамките на една седмица нахлу в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), прекъсна учебните занятия, обиждаше и заплашваше студентите. Втория път по време на акцията му в НАТФИЗ дойдоха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на ведомството Георги Костов и директорът на столичната полиция Младен Маринов. С аргумента, че Сидеров има депутатски имунитет и не може да бъде арестуван, въпреки присъствието си те не постигнаха нищо.

Това са последните от множество прояви на Волен Сидеров, в които той обижда, заплашва и напада различни хора, включително дипломатически представител и служители на реда. През 2011 г. той оглавяваше група от „Атака“, която нахлу в двора на софийската джамия, нападна молещите се мюсюлмани и подпали килимчетата им.

„Защото не сме съгласни с това не само депутати, а изобщо каквито и да е хора да нахлуват с взлом в държавни институции. Защото когато някой се издъни 100 пъти, Народното събрание трябва да му вземе имунитета и той следва да престане да шества с агресията си по улиците като обижда обикновени български граждани“, пише на страницата на събитието във Facebook. „Защото ако ние, хората, не станем джедаи, никой няма да изгони Тъмната страна на Силата. Волен Сидеров е жалък командир на щурмоваци, нищо повече. И ние с бездействието увеличаваме силата му и го караме да се чувства безнаказан“, казват още организаторите на протеста. Според тях хаштагът на протеста е #ignorignor, „защото игнорирахме проблемите си твърде дълго“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.