Актрисата Бел Поули: Тийнейджъри, гледайте филма ми с фалшиви документи

Да гледат последния ѝ филм с фалшиви документи за самоличност посъветва тийнейджърите британската актриса Бел Поули. Тя направи това пред британското издание “Ивнинг Стандард”.

Филмът “Дневникът на една тийнейджърка” е забранен за лица до 18-годишна вързаст с решение на Британския съвет за класификация на филми (BBFC). В него 23-годишната Поули играе ролята на 15-годишната Мини, която се впуска в секс, след като загубва девствеността си от 35-годишния приятел на своята майка. В доклада си BBFC изтъкна като основание за забраната експлицитните сексуални сцени и сексуален език, както и че думата “fuck” се споменава над 40 пъти.

Актрисата сподели пред “Ивнинг Стандард”, че е разстроена, че Британският съвет за класификация на филми е дал такава оценка на филма. В САЩ той е получил оценка R, което означава, че малолетните могат да го гледат, ако са придружени от възрастен.

“Наистина се разочаровах. Предположих, че американската оценка би била по-висока от английската”, каза тя и допълни: “Но очевидно борд от мъже [в BBFC] реши така, а част от проблема, който се опитваме да покажем във филма, е, че хората се страхуват от тийнейджърките и тийнейджърската сексуалност. Те не искат да приемат, че тя съществува.”

На въпрос какво би казала на тийнейджърите, които искат да гледат филма ѝ, тя отговори: “Сигурна съм, че не е позволено да кажа това, но пробвайте и гледайте филма – вземете си фалшиви документи и идете да го гледате!”

“Женската сексуалност и тийнейджърките не са нещо, за което искаме да говорим във филмите, в книгите или дори в живота. Това е тема табу, много е разрушително, самата аз съм била тийнейджърка. Чувстваш се остракирана, като побъркана, заради това, че имаш сексуални чувства.”

Говорителка на BBFC опроверга твърдението, че само мъже са участвали в забраната на филма и каза, че решението да бъде обозначен с 18+ е поради “честотата и детайлите” на сексуалните сцени. Тя добави: “Разбираме контекста и съдържанието на филма и го вземаме предвид, но, в крайна сметка, просто защото филмът е за тийнейджъри не означава, че е подходящ за тях да го гледат.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.