Алeксандър Кашъмов: Използването на законодателство за разрешаване на проблеми с конкуренцията може да е форма на цензура

Дали един проблем трябва да се бори със закон е също голям въпрос, защото всяка регулация, всяко създаване на закони по отношение на медиите, граничи с опасността да бъде осъществена цензура, забранена от Конституцията, обяви по БНР юристът Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“, цитиран от вестник „Сега“,  по повод внесените от Делян Пеевски и още двама депутати законодателни промени, които щели да осветят финансирането и собствеността на медиите. Той анализира контекста на медийната среда в България, като я нарече болна.

Относно участието на Делян Пеевски в процеса по законодателна промяна Кашъмов заяви, че изобщо не се крие, че този законопроект е насочен срещу конкурентни медии. Използването на законодателство за разрешаване на спорни въпроси с конкуренцията в сферата на медиите може да представлява форма на цензура, подчерта той.

„В няколко вестника вчера е оповестена личната гледна точка на този господин Пеевски, който казва: „Внасям закон, който ще спре спекулациите на грантовите медии“. Тоест, всъщност народният представител действа, атакувайки конкуренцията, което не е редно в никоя област на стопанската дейност, но при медиите би било още по-опасно, защото използването на законодателство, за да бъдат решавани конкурентни въпроси в сферата на медиите, може да представлява форма на цензура“, обяви Кашъмов.

„Делян Пеевски е народен представител, който иска прозрачност. Дали е собственик на медии, той си го е обявил в съответните декларации и не го крие. Срещу него обаче има редица внушения, че едва ли не притежава империя, което след приемане на тези текстове може би ще видите, че не е точно така. Няма конфликт на интереси, ако се цели пълна прозрачност на този бизнес.“ Това пък каза в предаването „Преди всички“ на БНР народният представител от ДПС Хамид Хамид, един от съвносителите на промените.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.