Алан Тюринг – разбивач на кодове от Втората световна война, кастриран затова, че бил гей – става лице на британската банкнота за 50 лири

Алан Тюринг, разбивач на кодове и математик – визионер, осъден според хомофобски закони от Викторианската ера, ще бъде лицето на новата британска банкнота за 50 лири, съобщава СNN.

Управителят на „Банк ъф Ингланд” Марк Карни оповести, че Тюринг, който се самоубива през 1954 г., след като е подложен на химическа кастрация, ще се появи на новата полимерна банкнота до края на 2021 г.

В свое изявление Карни нарича англичанина „изумителен математик” и „гигант, на чиито рамене стоят мнозина в момента”. „Като баща на компютърната наука и изкуствения интелект, както и военен герой, приносите на Алан Тюринг са многообразни и проправящи път за бъдещи постижения”, обобщава банкерът.

Тюринг е най-известен с работата си в Бечли Парк, където британски криптолози се опитват да дешифрират съобщенията изпращани от нацистите. Усилията на Тюринг да разбие немския код „Енигма” остават тайна за десетилетия, но сега се знае, че са спасили живота на хиляди хора и са ускорили края на Втората световна война. Тюринг е игран от Бенедикт Къмбърбач във филма „Игра на Кодове” от 2014 г., който разказва историята му.

Ученият – пионер също има основна роля в развитието на компютрите и в зараждането на мисленето за изкуствения интелект. През 1937 г. той публикува труд, където въвежда идеята наричана „Машината на Тюринг”. Смята се, че тя формира основата на модерната компютърна наука. Това е хипотетично устройство, което може да намери решение на всяка математическа задача.

Дизайнът на банкнотата отразява работата на Тюринг. На нея се вижда лента с бинарен код, който съобщава рождената му дата (23 юни, 1912 г.) и описва машината „Британска бомба”, която помага да се разбие кодът „Енигма”. Включва и цитат от Тюринг, който той казва пред вестника „Таймс” през 1949 г.: „Това е само предвкусване на това, което предстои и сянка на това, което ще бъде.”

Поддръжници на Тюринг дълго са се борили той да получи по-голяма признателност за работата му и официално признание, че осъждането му за хомосексуална дейност е било грешно. Две години след като избира кастрацията, за да избегне съдебна присъда, той се самоубива като изяжда ябълка с цианид.

Сексът между мъже над 21-годишна възраст е декриминализиран в Англия и Уелс през 1967 г.. но в Шотландия остава непроменен до 1980 г., а в Северна Ирландия до 1982 г. След като хиляди хора подписват петиция през 2009 г., Британският министър председател Гордън Браун иска извинение за отношението към Тюринг на съдебната система през 50-те години на 20 век.

През 2014 г. ученият получава кралско извинение.

Тюринг е бил избран да бъде на банкнотата от 50 лири от списък с кандидати, сред които физикът Стивън Хоукинг и математичката Ада Лъвлейс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.