Амазон влиза в спор за сериала „Ловци” и продажбата на антисемитски книги

Мемориалът Аушвиц критикува Амазон за измислените описания на Холокост в пилотните серии на „Ловци” и за продажбата на книги, свързани с нацистката пропаганда, съобщава Ройтерс.

75 години след освобождението от съветските войски на нацисткия германски лагер на смъртта Аушвиц, световните лидери и активисти призовават за противодействие на надигащия се антисемитизъм.

В края на миналата седмица бе излъчен за пръв път сериалът „Ловци”, в който участва Ал Пачино. В него се показва група ловци на нацисти през 70-те години на 20 в., в Ню Йорк, които откриват, че стотици избягали нацисти живеят в САЩ.

Въпреки сериозната тема обаче, сериалът получи упреци за проява на лош вкус, особено заради представянето на измислени жестокости в нацистките лагери на смъртта, като играта на човешки шах, в която се убиват хора при взимане на пешка.

„Измислянето на фалшива игра заради един сериал не е само опасна глупост и окарикатуряване. Чрез това се дава основание на бъдещи отрицатели на миналото”, мемориалът Аушвиц публикува в Туитър.

„Почитаме жертвите, като спазваме точност във фактологията.”

Освен критиката, свързана със сериала, Мемориалът публикува писмо от Образователния тръст за Холокост към Амазон, в което се моли да бъдат извадени от продажба антисемитските детски книжки от нацисткия автор Юлиус Страйхер, екзекутиран за престъпления срещу човечеството.

„Когато решиш да печелиш от зловредна антисемитска нацистка пропаганда, публикувана без никакъв критичен коментар или контекст, трябва да си спомниш, че подобни думи са довели не само до Холокост, но и до много други престъпления”, коментира Мемориалът.

„В търговията с книги сме особени чувствителни към проявите на цензура в различни исторически епохи и за нас тя е сериозна тема. Вярваме, че осигуряването на достъп до писмената реч е важно, включително до книги, които може да породят възражения у някого”, заяви говорител на Амазон в изпратен по мейла коментар до Ройтерс. За сериала се казва, че ще бъде коментиран по-късно.

През декември, след оплакване на Мемориала, Амазон извади от продажба продукти, украсени с изображения от Аушвиц, включително коледни украси.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.