Американската медицинска асоциация прокарва нови ЛГБТИ политики

Американската медицинска асоциация прие нови политики, които ще превърнат организацията в адвокат за по-добра защита на транс-сексуалните в ареста, както и за политиките за отпуск, които включват и ЛГТБИ семействата, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Според Акта за семеен и медицински отпуск в САЩ от 1993 г. от работодателите се изисква да дават до 12 седмици неплатен годишен отпуск, за да могат служителите да се грижат за съпруг(а), дете или родител в тежко здравословно състояние или за новородени или осиновени деца.

В доклад на ХРУ от 2011 г. са включени интервюта с родители, на чиито съпрузи от същия пол е бил отказан дори неплатен годишен отпуск, според цитирания Акт, защото работодателите не смятат бебетата на не-биологичните родители за тяхно „семейство” и затова не прилагат спрямо тях политиките си за отпуск (което е в нарушение на Акта за семеен и медицински отпуск). Например, на жена в еднополова връзка в Аризона, чиято партньорка преживява усложнения след цезарово сечение при раждане на близнаци, е отказан отпуск, в който да й се окаже подкрепа по време на продължителния болничен престой.

Според решение на Върховния съд от 2015 г. се потвърждават и защитават правата на еднополовите партньори при еднополов брак, а някои щати дори отиват по-далеч, като прилагат модела за „кръвна или семейна връзка”, който дава права и привилегии на определени семейства, равни на тези според Акта за семеен и медицински отпуски и засягащи домашните партньори, както и хора, които са зависими от друг работещ човек. Новата политика на Американската медицинска асоциация означава, че лекарите вече ще поддържат и популяризират подобни включващи определения за семейство.

Организацията също така ще подкрепя транс-сексуалните хора намиращи се под арест.

В доклада на ХРУ от 2016 г. бе документирано лошо отношение към транс-сексуални жени в имиграционни центрове за задържане в САЩ, включително поставяне в килия с мъже, където те са подложени на непропорционално висок процент сексуални посегателства.

Това означава, че Американската медицинска асоциация ще се бори за транс-сексуалните хора в центрове за задържане в съгласие с тяхната полова идентичност и че в тези заведения не се стига до ограничение в изолация. Това е особено важно, тъй като през май 2018 г. Бюрото по затворите оповести, че „биологичният пол” ще бъде използван като основа за първично определяне на разпределението и транс сексуалните затворници ще бъдат изпращани в заведения за задържане според пола им само „в редки случаи”.

С подкрепата на Американската медицинска асоциация казусите с правата на хората от ЛГБТИ общността ще спечелят години напредък в разрешаването им. Позициите на Американската медицинска асоциация по други въпроси, като пълното противопоставяне на терапията за „конверсия”, са оказали голямо значение поради обединяването на гласовете на медицинската общност с тези на адвокатите за човешки права.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.