Американски, европейски, канадски и български лидери закрепват трансатлантическите връзки

На 26 септември, в Ню Йорк известни американски, европейски и канадски политически и дипломатически лидери подписаха изявлението на Американския еврейски комитет за подкрепа на трансатлантическото партньорство и основните ценности, които обединяват Северна Америка и Европа, съобщи АЕК.

Пълното изявление, „Затвърждаване на трансатлантическото партньорство – клетва за единство и решителност”, с първоначалните 31 подписа, бе публикувано днес в „Ню Йорк Таймс”, както в американското, така и в международното издание. Анонсът, текстът и пълният списък на подписалите също е достъпен на www.AJC.org/TransatlanticUnity.

“Американците и европейците са изконно свързани с общи ценности и екзистенциални заплахи, затова и от общ план за действие,” каза изпълнителният директор на АЕК, Дейвид Харис. „Никога не трябва да се позволява да бъдат разхлабвани връзките, които обединяват това ценно братство на сродни нации, защото те изразяват най-добрата надежда за осъществяване на един истински мирен и проспериращ свят.”

Сред известните имена подписали изявлението са бивши президенти, вице президенти, министър председатели, съветници по национална сигурност, държавни секретари и министри на отбраната и външните работи, представящи 15 държави. Сред тях са вице президентът Джо Байдън, държавните секретари Георг Шулц и Мадлийн Олбрайт, британският министър председател Тони Блеър и френският министър председател Мануел Валс, италианският министър председател Паоло Джентильони и немският министър на външните работи Йошка Фишер.

„Ние сме благодарни наследници на пост-военния режим на трансатлантическа сигурност, установен от американски и европейски лидери визионери, които са били вдъхновени от общи ценности и обединени срещу общи заплахи,” заявяват американските, европейските и канадските лидери в изявлението си. „Ние се изправяме в защита на ценния съюз на демокрациите – и неговите мирни договори, институции и норми – които са поддържали мира и са водели към просперитет от Студената война до днешно време.”

„Като ученици на историята, всички добре знаем ужасната цена, която бе платена, когато тези принципи не бяха съблюдавани и защитавани”, продължава изявлението. „Решени да запазим нашия важен съюз… използваме този случай, когато основните ни идеи са изправени пред големи предизвикателства, отново да се обвържем с общите ни ценности и постулати, върху които са изградени нациите ни и на които те разчитат след края на Втората световна война.”

Сред основните ценности и постигнати успехи в трансатлантически взаимоотношение, към които се призовава държавите да не спират да затвърждават подкрепата си, са НАТО, Европейския съюз, универсалните човешки права, демокрацията, мерките за справяне с екстремизма, ксенофобията и всички форми на фанатизъм, запазването на свободната и независима преса, предотвратяването на кибер атаки и блокирането на опитите за намеса в провеждането на свободни и честни избори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.