Американски режисьор получава смъртни заплахи от холандци заради Черен Петър

Режисьорът Роджър Уилямс получи смъртни заплахи в Холандия за докуметалния си филм „Блекфейс” („Черно лице“). Американецът разкри факта за заплахите в предаване на РТЛ, съобщава Хюман Райтс Уоч. Филмът е свързан с образа на Черен Петър. В Холандия и фламандската част на Белгия този чернокож персонаж се приема за помощник на Санта Клаус (свети Николай). Според традицията на 05 декември хората си боядисват лицето черно, за да го наподобят.

„Аз съм залян от най-различни рекации”, сподели Уилямс в шоуто. „Получих писма, изпълнени с омраза, дори бях заплашен със смърт. Очевидно съм засегнал оголен нерв.” На режисьора са били пратени хиляди писма. Едно от тях го предупреждава да внимава, защото ще получи куршум в гърба. Друг го нарича „черна маймуна”. „Това е расизъм – продължава режисьорът – а той винаги греши.”

„Ако традицията ви наранява други народи, тя уязвява и чернокожите в Холандия. Ако едно дете отива в училище, където го наричат Черен Петър и то се връща вкъщи разплакано, това е достатъчно, за да се промени традицията,” казва режисьорът в отговор на твърденията, че всеки не трябва да се пипат холандските традиции. „Ако има детско парти, е хубаво то да е за всички деца. Не само за белите деца в Холандия. Защото чернокожите родители предпочитат да държат децата си у дома и да не ги пускат на училище, вместо да растат с този стереотип, който ги кара да се чувстват по-нисши от белите деца.”

За Уилямс е невероятно, че много холандци не виждат връзката между персонажа Черен Петър и робството. „Робството е вкоренено в холандската история”, припомня той. „Всички в чужбина виждат това, а холандският народ, не. Дори Доналд Тръмп не би посмял да си боядиса черно лицето като помощника на Санта Клаус, Черния Петър, а той е голям расист.”

Водещият на РТЛ Умберто Тан също изрази мението си за Черен Петър, обръщайки се и към двата спорещи лагера. „Може би трябва да променим традицията, но нека го правим разумно”. Той добави, че трябва да се стараем да разберем гледната точка на другия и зряло да я обсъдим.

Темата за холандския Черен Петър е разгледана по-подробно в публикация на Борислав Герасимов в Marginalia.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.