Американският Конгрес изслушва днес Влад Тенев, един от най-влиятелните хора в класацията на Tайм

Българин Владимир Тенев(Влад) влезе в класацията на най-влиятелните хора на американското списание “Тайм”. Бизнесменът от българско-американски произход е изпълнителен директор на компанията за борсова търговия без комисионни “Робинхуд”. Насочена предимно към т. нар. милениъли (родените в периода от края на 70-те години до средата на 90-те – бел. ред.), Robinhood е първият брокер, който дава възможност за безплатна търговия с акции в САЩ.

Влад Тенев се оказа в центъра на полемиката с организираните действия на потребители на социалната мрежа “Редит” срещу големите играчи на “Уолстрийт”. Днес е изслушването му в Конгреса на САЩ, който разследва случая по повод неотдавнашната брутална двупосочна търговия на акциите на компанията GameStop Corp. през неговата онлайн платформа за търговия Robinhood Markets Inc. (виж тук)

Финтек компанията “Робинхуд” определя своята мисия като “демократизиране на финансите” под рекламното мото “Всички сме инвеститори”. На платформи като “Робинхуд” и “Револют” се дължи бързият растеж на борсите на фона на пандемията и преките финансови помощи за американците. Чрез финтек компаниите много от дребните инвеститори се завърнаха на фондовите пазари. Интересът е предизвикан от съчетанието на лесен достъп, липса на комисионни и възможност за бързи печалби.

 

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.