Американци в навечерието на изборите: „Ще гласувам така, сякаш животът ми зависи от това“

Тревожни, но решителни, американците приемат предизвикателства да гласуват, въпреки пандемията.Те стоят в дълги редици, за да дадат своя вот. Страната е на път да надмине 150 милиона гласа за първи път, пише Ню Йорк Таймс.

„Ще гласувам така, сякаш животът ми зависи от това,“ казва Мерилин Краудър, 60 г,“ докато чака на опашката. За г-жа Краудър, оцеляла от рак, пандемията е мотивиращ фактор, както и като опити на републиканците да направят гласуването по-трудно. ′′ Аз лично се чувствах безсилна да направя нещо по въпроса, освен това, което правя сега,“ каза тя. ′′ И в момента Мерилин провежда телефонни разговори.

Обезпокоената, но енергична Америка гласува на президентските избори. Рекордните 90 милиона души дадоха своя вот  въпреки редица предизвикателства: пандемия, закъснения по пощата, дълги опашки и съдебни решения, които са изпитват вярата в избирателната система на страната.В Тексас и Хаваите избирателната активност вече надхвърли общия брой гласове от 2016 г., като не са включени дните за връщане на бюлетини за негласували. Десет други държави, включително големи бойни полета като Джорджия, Флорида, Северна Каролина, Аризона и Невада, надминаха 80 процента от избирателната активност от последните президентски избори.

Като цяло ранната избирателна активност накара страната да надмине 150 милиона гласа за първи път в историята. Въздействието на този огромен скок на избирателната активност е един от най-непредсказуемите аспекти на изборите, тъй като стратезите и в двете партии анализират ранните резултати за признаци на някакво предимство. Джоузеф Р. Байдън-младши, кандидатът от Демократическата партия, разчита на силния предсрочен вот, който да му помогне да обърне в своя полза ситуацията в щатите като Флорида и Аризона. През 2016 г. президентът Тръмп победи там и ги превърна в ключови щати през 2016 г.

„Ще чакаме“, каза г-н Тръмп, който месеци наред пренебрегва гласуването по пощата. „Ноември 3 ще дойде и ще си отиде, а ние няма да знаем. И ще имате хубави новини в нашата страна. “

Въпреки че демократите поддържат предимство в ранната избирателна активност в почти всеки щат, който е регистрирал рекордно участие, републиканците намаляват разликата. Във Флорида, например, 40 процента от върнатите бюлетини идват от регистрирани демократи и 37,9 процента от регистрирани републиканци, а в силно демократичния окръг Маями-Дейд регистрираните републиканци излизат с малко по-висок процент от демократите. В тези декларации са включени милиони бюлетини, отбелязани без партийна принадлежност, без индикация дали г-н Байдън или г-н Тръмп води.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.