„Амнести“: Атаките срещу правозащитници са достигнали критично ниво

Доклад, публикуван от „Амнести интернешънъл“ във вторник, разкрива, че през 2016 г. са убити повече хора за защитаване на правата на човека – 281 души, в сравнение със 156 през 2015 г., съобщават от южноафриканската медия „Советан”.

„Числата са ясен индикатор, че защитниците на правата на човека са все по-застрашени”, заяви генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Салил Шети пред изданието.

„Това, на което сме свидетели днес, е пълна фронтална атака на правителства, въоръжени групи, корпорации и други, притежаващи власт, срещу самото право да се защитават човешките права“, каза Шети и добави: „Авторитарните лидери, които възнамеряват да смачкат човешките права, биха ни накарали да вярваме, че само те са искрено заинтересовани, но те не го правят. Всъщност тези, които защитават човешки права ни права, стоят пред нас – и се сблъскват с преследване, защото се осмеляват да го правят. Сега през 2017 г. тежкото положение на защитниците на човешките права е достигнало кризисна точка”.

В страни като Ботсвана, Лесото, Малави, Южна Африка, Замбия и Зимбабве журналистите и адвокатите продължават да се сблъскват с тормоз и заплахи заради работата си.

В Зимбабве пастор Еван Мауиър, основател и един от ръководителите на движението „Тишфлаг“, е изправен пред преследване, ръководено от държавата, за ръководенето на няколко протеста през 2016 г. срещу корупцията, нарушенията на правата на човека и влошаващата се икономика. Той е обвинен в предизвикване на размирици и поругаване на националното знаме на Зимбабве. Процесът срещу него продължава, припомнят от изданието.

В България Софийският районен съд (СРС) преди дни осъди журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитника Радослав Стоянов, служител на Българския хелзинкски комитет (БХК). През октомври миналата година председателят на организацията Красимир Кънев беше бит в центъра на София. Въпреки наличието на видеокамери в района, няма прогрес в разследването.

Атаките спрямо правозащитници най-напред се проявяват под формата на заплахи. Но заплахите могат да доведат до убийства и принудително изчезване, наказателно преследване, стигматизиране, размирици и репресии, предупреждават от „Амнести“.

В светлината на безпрецедентните опасности , пред които са изправени правозащитниците „Амнести интернешънъл“, стартира нова кампания „Безстрашен“, с която се призовават държавите да признаят легитимната работа на правозащитниците и да застанат зад достойнството, равните права, свободата и безопасността на всички хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.