Амнести: Да се преразгледа закона за здравето, за да се гарантират правата на подрастващите момичета

Законът за обществено здравеопазване в Зимбабве трябва да бъдат преразгледан, за да се гарантират човешките права, достойнството и равноправието на всички, включително юношите, заявиха днес Амнести Интернешънъл във връзка с  парламентарния дебат  относно измененията в проектозакона за общественото здраве в страната.

Организацията предупреждава, че член 35 от законопроекта може да изложи младите момичета на допълнителен риск с предложението да не се предоставят здравни услуги и информация на лица под 18 години,.

„Твърде дълго младите жени в Зимбабве търпят последиците от непоследователните закони, които се използват за отричане на техните сексуални и репродуктивни права”, заяви Мумю Муваниданда, заместник-регионален директор на „Амнести интернешънъл“ за Южна Африка, и добави „Това съществено увеличава рисковете, свързани с нежелана бременност и заразяване  с ХИВ.”

„Истината е , че много юноши са сексуално активни преди да са навършили 18 години, а правителството трябва да предприеме действия, за да гарантира, че имат достъп до услугите, от които се нуждаят, за да защитят здравето и бъдещето си“, призовава Муваниданда.

Според закона на Зимбабве, възрастта за съгласие за сексуален контакт е 16 години, но много младежи са сексуално активни преди тази възраст. В неотдавнашен доклад Амнести интернешънъл разкри, че объркването, причинено от непоследователни закони, затруднява достъпа на момичетата в юношеска възраст до информация и услуги , свързани със сексуалното и репродуктивното им здраве.

Забавеното от правителството изменение на законите да се вдигне законната възраст за сключване на брак на 18 години , в съответствие с Конституцията, доведе до широко объркване относно правото на достъп до здравни услуги, в контекста на вкоренените табута около предбрачния секс.

Експертите в областта на общественото здравеопазване и човешките права призоваха правителството на Зимбабве да премахне възрастовите бариери за получаване на здравни услуги, както и да се гарантира, че не се изисква разрешение от трети страни за достъп до тях.

Подрастващите момичета също са изправени пред заклеймяване и дискриминация, риск от ранни бракове, икономически трудности и предизвикателства при завършването на образованието им в Зимбабве.

Амнести интернешънъл призовава за изменение на член 31 от Закона за общественото здраве, за да се гарантира равенството между половете и да се предотврати дискриминацията, включително на основание пол, възраст, здравословно състояние, сексуална ориентация и „друг статут“.

Корпоративният комитет по здравеопазването и грижите за децата (ПКЧК) и членовете на парламента ще водят дебата за законопроекта за общественото здраве тази седмица.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.