Амнести: Да спрат произволните арести на младежи в Сомалия

 

Близо 3000 младежи са били арестувани в столицата Адис Абеба през уикенда, на 174 е наложена финансова глоба и 1200 други са задържани във военния лагер „Толей“ с цел „възпитателна рехабилитация“, съобщават от правозащитната организация Амнести интернешанъл.

Регионалният директор на“ Амнести интернешънъл „за Източна Африка,“ Хорн „и“ Големите езера Йоан Нияюки коментира случилото се така : „Докато през последните месеци властите в Етиопия полагат похвални усилия да изпразнят затворите от своеволно задържани хора, те не би трябвало да ги запълват отново чрез неправомерни арести“, и добави „По-голямата част от хората са арестувани по обвинения в престъпления, които не са признати като такива съгласно международното право (пушене на наргиле  или употреба на дрогата кхат). Тези хора или трябва да бъдат обвинени в разпознаваемо престъпление или да бъдат освободени. Арестуваните за участие в протести по време на последните етнически сблъсъци трябва да бъдат освободени незабавно и безусловно“

Властите трябва да гарантират, че всички задържани имат достъп адвокат,а техните семейства – право на свиждане, както и да гарантират, че нито един задържан не е подложен на каквата и да било форма на насилие, докато се намира в ареста, апелират от организацията.

На пресконференция в Адис Абеба полицейският комисар Деге Бедъл съобщи, че нападенията през уикендите от страна на силите за сигурност са реакция спрямо нарастващата престъпност в града.

Бедъл заяви, че повече от половината от тях – 1 459 души – са арестувани в барове за пушене на наргиле. Деветдесет и четири души са арестувани за дъвчене на кхат (наркотично вещество, забранено в някои части на света, но не и  в Сомалия). 31 души са арестувани в казина. Част от задържаните във връзка с горните обвинения междувременно са освободени.

Останалите 1200 арестувани младежи за участие в етническите протести все още се намират във военния лагер „Толей“ в Югозападна Етиопия.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.