Амнести: Година по-късно Дуерте остава кошмар спрямо човешките права

Споделете статията:

През последната година откакто Родриго Дуерте стана президент на Филипините, хиляди бяха убити в т.нар. „война срещу наркотиците” . Всяка сутрин хората в някои от най-бедните квартали на страната се събуждат, за да открият пресни трупове, изхвърлени на улицата, маркирани с куршуми,  твърди Джеймс Гомез, Директор за Югоизточна Азия и Тихия океан на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“

Гомез  припомня, че по време на предизборната си кампания ярко се е проявило очевидното презрение на Дуерте към правата на човека и върховенството на закона. Тогава президентът обещава да убие цели 100 000 души  и да „запълни залива Манила с толкова много тела, че рибата да “наедрее”. В своята кампания Дутерте подтиква хората  да вземат закона в свой ръце и да убият всеки, заподозрян, че употребява или продава наркотици.

Действията на полицаите, които се предполага, че поддържат върховенството на закона, приличат повече на престъпна дейност, според изданието. Те избягват да извършват арести в полза на стрелба на заподозрени и манипулират полицейските доклади, за да изглежда, че жертвата се е противопоставяла. В много квартали полицията  работи заедно с погребални агенции, които им дават отстъпка за всеки труп, изпратен при тях.

Хората, които говорят  открито против пренебрежението към човешкия живот, са заплашвани и преследвани. Сенатор Лейла де Лима, един от най-отявлените критици на войната срещу наркотиците, стартирана от държавния глава., все още стои в ареста, след като съд в Манила издаде заповед тя да бъде арестувана по обвинения в наркотрафик. Много от защитниците за човешки права са били заплашвани с убийство. „Ще ви отрежа главите”, се казва в една от заплашителните речи на президент Дутерте.

Тази година Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) отбелязва своята 50-годишнина, а Филипините е начело на регионалната организация. Другите девет лидери, много от които имат съмнителна репутация относно спазването на човешките права, поддържат  упорито мълчание около масовите убийства.

През май, според  изтекъл запис, американският президент Доналд Тръмп е похвалил Дуерте за това, как се е справил с проблема с наркотиците във Филипините. „Просто исках да ви поздравя, защото чувам невероятната работа” , казва Тръмп на Дуерте, според  записа. Това се случва, независимо от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ относно убийствата, който ги определя като  “основен проблем за човешките права в страната”

Когато властите действат извън закона, последиците се усещат широко. Резултатът е, че Филипините стават  още по-опасна страна . Там  властите нарушават върховенството на закона, вместо да го подкрепят, а въоръжените групи биват окуражавани и най-уязвимите хора страдат, е мнението на Джеймс Гомез

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.