„Амнести интеренешънъл“: хора в иракски военни униформи убиват мирни жители

Хора, облечени в униформи на иракската полиция, първо са пребили, а след това са и убили няколко души в едно село, намиращо се в предградията на Мосул. Това съобщават правозащитниците от „Амнести интернешънъл“ в комюнике, цитирано от Би би Си.

В съобщението се казва, че правозащитната организация е събрала данни за най-малко шест случая на мъчения и убийства на невъоръжени жители, подозирани, че са взели участие в дейността на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), радикална терористична групировка, забранена в много страни в света.

В момента Би Би Си не разполага с коментари на иракските власти по този въпрос.

В края на октомври иракските власти започнаха военно настъпление срещу град Мосул, който беше завладян от бойците на „Ислямска държава“ през лятото на 2014 г. В операцията участват около петдесет хиляди войници от иракската армия, както и полицейски части и кюрдски бойци. На страната на правителствените сили на Ирак се сражават също така сунитски и шиитски въоръжени формирования.

Правозащитниците съобщават, че са посетили местата, които по-рано бяха под контрола на ИДИЛ. След като бойците й са отстъпили, в тези места са започнали разпити на мъже, подозирани във връзки с „Ислямска държава“. По данни на „Амнести интеренешънъл“ хората са били пребивани, а също така им е било заповядано да легнат на земята по очи и тогава войници са стреляли между краката им, за да ги сплашат.

В края на краищата шест души са убити, съобщават от правозащитната организация. „Когато започна военната операция в Мосул, премиерът на Ирак Хайдар ал Абади заяви, че от страна на иракските правителствени сили и техните съюзници няма да се допусне. Сега е най-подходящото време това да бъде доказано“, заявява Лин Малуф от бейрутския офис на „Амнести интернешънъл“.

Иракските специални сили влязоха в град Мосул на 2 ноември. Сега армията и съюзниците й претърсват околностите на града, опитвайки се да намерят бойци от ИДИЛ. Според някои данни, в Мосул продължават да се намират около шест хиляди нейни привърженици.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.