Амнести интернешънъл: 18 000 са загинали в сирийските затвори за 5 години

Около 18 000 души са загинали, докато са били в държавните затвори на Сирия през периода 2011 – 2015 година. Това съобщава в свой доклад международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, цитирана от Би Би Си.

В доклада има данни от 65 интервюта с хора, които са преживели изтезания. В изявленията им се съдържат шокиращи, според “Амнести”, разкази за насилия и мъчения в затворите и в центровете за задържане под стража.

Оценките на правозащитната организация сочат, че от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 до края на 2015 г. в страната са загинали в затвори и лагери 17 723 души. Средно това прави по десет на ден. Арестантите често са пребивани от бой от надзирателите веднага след като пристигнат в затвора, се казва в доклада. Нерядко сред вкарването в затвора се правят „проверки“, в хода на които най-вече жените биват подлагани на сексуално насилие.

„Те се отнасяха с нас като към животни. Искаха хората да загубят човешкия си облик… Не биха имали никакви проблеми, ако направо ни бяха убили там“, цитира „Амнести интернешънъл“ думите на затворничка, назована Самира.

Друг затворник – Зиад (името е променено) – разказва, че в затвора на сирийското разузнаване само за един ден са загинали седем души след като се е повредила вентилационната система. Надзирателите, по неговите думи, проверявали дали е жив затворникът или не, като го ритали.

„За да сломят опонентите си, сирийските власти от десетилетия ползват изтезания. Сега те систематично и повсеместно се прилагат към тези граждански лица, които са подозирани в опозиционна дейност“, заявява директорът на представителството на „Амнести интернешънъл“ за Близкия изток и Северна Африка Филип Лютер. Според него ползването на такива методи в такива мащаби може да бъде квалифицирано като престъпление срещу човечеството.

Правозащитната организация призовава международната общност (в частност Русия и САЩ) да окаже натиск върху Дамаск, за да бъдат преустановени изтезанията, изнасилванията и пребиванията.

Правителството на Сирия многократно е отричало тези обвинения.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.