„Амнести интернешънъл“: 2015 – най-много екзекуции от 1989 насам

През 2015 г. са отчетени най-много изпълнени смъртни присъди от 1989 г. насам. Това се казва в годишния доклад за употребата на смъртното наказание на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, публикуван вчера. Според „Амнести“ 2015 е година на контрастите – от една страна, броят на екзекуциите рязко е нараснал, от друга – изпълнението на смъртни присъди в САЩ е достигнало до най-ниските си стойности от десетилетия насам.

Спрямо 2014 г. екзекуциите са се увеличили с повече от 50%, по данни на организацията. „Амнести“ е потвърдила данни за 1634 екзекуции през 2015 г., което е с 573 повече от предишната и е най-големият брой екзекуции, който организацията е записала в последния четвърт век. От статистиката отсъстват данните за Китай, за който се предполага, че изпълнява повече смъртни присъди от останалия свят, но информацията за броя им е секретна.

В същото време, приложението на смъртно наказание в САЩ продължава да намалява. Всички 28 екзекуции в страната за миналата година са ограничени само в шест щата. А в три от тях – Тексас, Мисури и Джорджия – са изпълнени 85% от присъдите. 18 щата са отменили смъртното наказание, а други 10 не го прилагат от 10 или повече години. Това, според „Амнести“, означава, че за първи път мнозинството от американските щати са спрели смъртните присъди – било със закон, било на практика.

Петте държави, в които са изпълнени най-много смъртни присъди, са Китай, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия и Съединените щати. Около 90% от изпълнените наказания (без да се броят тези в Китай, за които няма данни), са само в три държави: Иран, Пакистан и Саудитска Арабия. Именно в тях организацията отчита голямото увеличение на екзекуциите спрямо миналата година.

Пакистан възобнови изпълнението на смъртни присъди през декември 2014 г., след като талибани взривиха училище в град Пешавар, в резултат на което загинаха 148 души, 132 от които – деца. Първоначално страната прилагаше най-тежкото наказание само за престъпления, свързани с тероризъм. Скоро след това обаче тя започна да екзекутира за множество видове престъпления и така бързо се превръна в „третия екзекутор в света“, по думите на „Амнести интернешънъл“.

Въпреки че броят на екзекуциите се е повишил, глобалната тенденция към отмяна на смъртното наказание е устойчива, според правозащитната организация. Четири страни са отменили екзекуциите за всички видове престъпления през 2015: Република Конго, Фиджи, Мадагаскар и Суринам. Като цяло, в 102 страни има отмяна на смъртното наказание, което е по-голямата част от държавите в света. А общо 140 страни не прилагат екзекуции – със закон или на практика.

Най-малко девет души – 4 в Иран и поне 5 в Пакистан – са екзекутирани за престъпления, които са извършили, преди да навършат 18 години. През 2015 г. Бангладеш, Иран, Малдивите и Пакистан са осъждали на смърт непълнолетни. Това, подчертават от „Амнести“, е нарушение на международното право.

Хора с психически и интелектуални увреждания са екзекутирани в няколко страни, между които Индонезия, Япония, Пакистан и Съединените щати. В щата Джорджия например е екзекутиран осъденият Уорън Хил, въпреки че всички експерти, които са вещи лица по случая му, дори и тези, наети от държавата, са съгласни, че той има интелектуални затруднения.

Някои са осъдени на смърт за престъпления, които не са довели до смърт, например грабеж, икономически престъпления и такива, които са свързани с наркотици. Екзекуции се прилагат и за „прелюбодеяние“, „богохулство“, „измяна“, или за „обида на пророка Мохамед“. Много държави използват неясни определения за политически „престъпления“, за да осъдят на смърт истински или предполагаеми дисиденти, твърдят от правозащитната организация.

И в Съединените щати, и в света като цяло, онези, които изпълняват смъртни наказания, се превръщат във все по-изолирано малцинство, е един от изводите от доклада на „Амнести интернешънъл“. През 2015 г. само 25 страни извършват екзекуции; и само 6 от американските щати. Смъртните наказания често се прилагат спрямо хора с интелектуални затруднения, бедни или уязвими по друг начин.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.