„Амнести интернешънъл“: Франция злоупотребява с извънредното положение

Споделете статията:

Френските власти използват извънредното положение, въведено в страната след атентатите в Париж през 2015 г. за противодействие на мирни демонстрации на френски граждани. Това твърди правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ в свое комюнике, цитирано от Би Би Си. Комюникето представлява резюме на специален доклад.

В съответствие със законите, регулиращи извънредното положение, френските власти са приели стотици укази, с които се забраняват публични демонстрации или индивидуални протестни акции, се твърди в доклада. Френското Министерство на вътрешните работи не отговаря на искането на на Би Би Си за коментар.

Извънредното положение позволява на силите за сигурност и на полицията да правят обиски без съдeбна заповед и да държат заподозрените под домашен арест също без санкцията на съда.

Срокът на извънредното положение изтича на 15 юли и новият президент Макрон вече обеща, че ще поиска от парламента то да бъде за шести път удължено – до ноември.

Тази мярка е въведена след събитията от 13 ноември 2015 г., когато бойци от групировката  „Ислямска държава“ убиха 130 души в Париж.

Според доклада на правозащитната организация, през периода от ноември 2015 г. до 5 май 2017 г. френските власти издават 155 заповеди (укази) за забрана на публични събрания. Те са били мотивирани със съществуващото извънредно положение. Освен това властите 639 пъти са забранявали на конкретни лица да вземат участие в публични събрания. В повечето случаи забраните са били за участие в протестни демонстрации против промени в трудовото законодателство.

„Извънредните закони, които трябва да защитават французите от заплахите на тероризма, вместо това се ползват за да се ограничат правата им на мирен протест“, заявява Марко Перолини, представител на „Амнести интернешънъл“.

„Под предлог, че съществува извънредно положение и че трябва да се прилагат законите за него, беше отнето правото на протест на стотици активисти, участници в демонстрации в защита на околната среда и против реформите в трудовото законодателство. На тези хората беше отнето законното право да участват в мирен протест“, пише той.

В доклада на правозащитниците се твърди още, че правоохранителните органи много пъти са употребявали излишна сила срещу участници в мирни протестни акции, които по никакъв начин не са заплашвали обществения ред.

Какво представлява извънредното положение във Франция?

На първо място то означава да се разполагат допълнителни сили на полицията и въоръжена охрана на обществени места, в училища, университети, на гари и на аерогари. Освен това, при извънредно положение се усилва контролът по границите на страната и се въвеждат ограничения при влизане и излизане от летища и гари. На трето място, полицията тя може да провежда обиски без съдебна заповед и да задържа хора под формата на домашен арест също без съдебна заповед. И накрая, при извънредно положение могат да се забраняват, също без съдебна санкция, протестни акции и публични събрания.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.