„Амнести интернешънъл“: Ирландия да декриминализира абортите

„Кажете на Ирландия да промени законодателството си в областта на абортите“, се казва в призив на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“. Призивът беше отправен вчера, на международния ден за призив към правителствата да спрат криминализирането на аборта.

В страни като Република Ирландия и Салвадор абортът се смята за престъпление. Посланието на „Амнести“ е: „Тя не е престъпник“ („She is #notacriminal“).

Ирландия има едно от най-рестриктивните законодателства по отношение на аборта в света, твърдят от правозащитната организация. В конституцията ѝ е записано, че животът на плода е на равна нога с живота на жената. Абортът е разрешен само в случай, че животът на бременна жена или момиче е в опасност. Във всички останали случаи извършването му е наказуемо с 14 години затвор.

Здравните служби в Ирландия се въздържат да дават изчерпателна информация за абортите, за да не бъдат обвинени, че ги „пропагандират“ и че се „застъпват“ за тях – престъпление, за което могат да бъдат глобени с 4000 евро.

Около 4000 жени и момичета напускат Ирландия всяка година, за да извършат аборт в други държави.

В призива на „Амнести интернешънъл“ да се подпише петиция до ирландското правителство се казва:

„Тя е бременна. Докторите казват, че плодът няма да оцелее. Но ирландското законодателство казва, че тя трябва да носи бременността си до термина.

Тя беше изнасилена. Сега е бременна. И всеки ден от бременността ѝ напомня за ужаса, през който е минала. Въпреки това, ирландското законодателство казва, че тя трябва да продължава по същия начин.

Тя има нужда от аборт, но това не ѝ е разрешено в Ирландия. Затова тя е принудена да напусне страната – ако може да пътува. Ако остане и се опита да направи аборт в Ирландия, я заплашва присъда от 14 години затвор.

Тя не е престъпник. Тя има човешкото право на аборт.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.